Öppna odlingar i Nordnorge har stora problem med laxlus. Foto: NOAA

Nordnorsk bekämpning av laxlus kräver allt mer kemikalier

Publicerad Senast uppdaterad

En kartläggning från norska NRK visar att mängden kemikalier som används i nordnorska laxodlingar ökar allt mer. Orsaken är laxlusens omfattande spridning och dess förmåga att utveckla resistens. Mest ökar användandet av det frätande ämnet väteperoxid som på ett år har fördubblats. Vilka effekter det får för andra arter återstår att se.

Väteperoxid används bland annat till blekning av hår och pappersmassa men även till att bekämpa laxlus. Fiskarna behandlas ytligt och laxlusen släpper taget när de utsätts för det frätande ämnet.

Laxlusen är en blodsugande parasit som vållar stora problem i norska odlingar. Eftersom kassarna är öppna kan även vild fisk smittas. Foto: Reidar Staalesen

Parasitens känslighet för behandlingen har dock minskat och forskning visar att vissa individer är upp mot tio gånger mer motståndskraftiga än andra. Det har fått till följd att allt mer väteperoxid tillförs och mellan åren 2015-2016 fördubblades användandet i nordnorska odlingar. Hur havsmiljön påverkas är oklart men oro finns för att fler arter drabbas.
– Ett medel som dödar och skadar laxlus har potential att även skada andra arter, varnar Tonje Hoy, fackdirektör vid Norska Statens Läkemedelsverk.

Läs mer här.

Se inslag från NRK Nordland här.

Hans Hällman