När fisken inte hugger – tänk smått, tänk stort, tänk snabbt
Vi har alla upplevt dagar då favoritvattnet tycks fisktomt och inga av de beten och metoder som vanligtvis funkar ger någon utdelning. Det är nu erfarenheten gör skillnad och inget utvecklar erfarenheten mer än att våga vara kreativ.
—Det är inte kul att fiska makrill för de hugger på allt, sa en inte så erfaren havsfiskare en gång till mig. Och visst, ofta har han rätt. Makrillen tar på drag, flugor och agn och ibland kan de nästan förstöra en fisketur genom att hugga så intensivt på beten som är ägnade för andra arter att man inte får något annat än just bara makrill. Men det finns också dagar, särskilt under sensommaren då makrillen kan vara trög som en tjurig gös. Flera gånger har vi sett på ekolodet att makrillstimmet stiget mot agnet som vi fiskat med, försiktigt smaka på det och sedan lämna platsen. Vid några sådan tillfällen har det funkat att ta bort allt tingeltangel i form av lysslang och pärlor som ofta används på havsfisketackel och bara fiska med agnet på en ren krok. Då har makrillen börjat hugga.
Abborren är känd för att vara lynnig. Dagar — eller stunder — med fantastiskt abborrfiske varvas ofta med perioder då abborren inte hugger alls. För abborrfisket finns det en närapå oändlig uppsättning metoder och beten att tillgå. Men ibland kan man testa sig igenom allt i tackelväskan och ändå misslyckas. Då kan det vara idé att testa de minsta betena och att fiska dem mycket långsamt nära botten. I bland tycks det som om livebait som mask eller levande mört är det enda som ger mer än enstaka hugg. Vi har sett synnerligen duktiga abborrfiskare slita sitt hår i frustration när deras mästerligt fiskade beten totalt nobbas samtidigt som sommarstugefiskarna med rödvita bullflöten på sina enkla metspön lyfter in fisk efter fisk. Andra gånger kan riktigt våldsamt fiskade beten skörda framgångar. Vibrationsbeten, jerkade vobbler och ytskättande poppers kan då väcka abborren ur sin slummer.
Gäddan är också känd för att kunna vara trög och ha perioder av inaktivitet. Helt omöjliga är de dock sällan och även om vi lärt oss att stora beten ger stora gäddor kan det vara läge att tänka tvärt om. Många gånger hugger gäddorna på små beten som varit avsedda för abborre. Den vetskapen kan rädda en dålig dag. Att downsizea är ett välkänt begrepp av en mycket god anledning. Det funkar nämligen väldigt ofta.
Anders Nicander