Muskie misstänkt för badattack
Nyligen attackerades en tioårig flicka i en amerikansk insjö. Hennes fot fick sys med 25 stygn och uppvisade skador som leder misstankarna mot den stora rovfisken muskie.
Incidenten inträffade i Island Lake i Minnesota, när Maren Kasselhon tog sig ett svalkande dopp. Hennes familj fanns i närheten och kunde snabbt komma till undsättning när hon plötsligt började skrika och sparka i vattnet. Läkaren som behandlade såren var övertygad om att de orsakats av en fisk. Eftersom sjön är hemvist åt den storväxta gäddsläktingen muskie föll misstankarna på denna art.
”nog finns det anledning att kalla gäddorna för ”nordens krokodiler”
Även i Sverige rapporteras det om gäddor som angriper badare, och man kan ju undra vad beteendet beror på. Vi kontaktar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet i Göteborg och ber om en förklaring.
– Jo, visst händer det att gäddor biter badare ibland och oftast är det fötter och tår som angrips. Så nog finns det anledning att kalla gäddorna för ”Nordens krokodiler”. Jag tror att det beror på ett predationsbeteende och att ljusa föremål som rör sig kan locka gäddorna till hugg, ett slags ”hyperstimuli” som även kan förklara varför vissa beten fungerar trots att de inte liknar något som gäddan äter, berättar han.
Fakta: Muskie (Esox masquinongy)
Nära släkting till gäddan och den största arten inom familjen Esocidae. Utbredd i norra USA och Canada där den är uppskattad som sportfisk. I likhet med gäddan, som heter northern pike i USA, lurpassar den på sitt byte och gör snabba utfall. Saknar naturliga fiender och är känd för att angripa stora byten, särskilt på hösten då den äter upp sig inför vintern. Muskies tillväxer långsamt och är därför känsliga för överfiske. Orädd och aggressiv vilket märks när den fiskas – de våldsamma huggen kommer ofta nära båten! IGFA:s sportfiskerekord för arten är 30,61 kilo. Den fisken fångades 1949, men en potentiell rekordfisk fångades så sent som 2015 och var 140 centimeter lång. Den fisken vägdes aldrig men återutsättningen filmades och kan ses nedan. Vilken fisk!
Läs mer om den misstänkta muskie-attacken här.
Hans Hällman