De svenska fiskarna kämpade tappert men det räckte inte i den hårda konkurrensen under helgens VM-tävlingar. Foto: Marino Sanvincenti

Mormyska-VM: Stor svensk besvikelse och ukrainsk segerglädje

Publicerad Senast uppdaterad

Efter en seg start hoppades det svenska laget på bättre flyt under det avslutande fisket. Så blev det inte och Sverige kom sist. Ukraina, som var en av förhandsfavoriterna, höll för trycket och gick segrande ur den spännande slutrundan.

Det svenska landslaget i mormyska, Team Sweden Ice, har under den senaste veckan varit i Riga för att delta i världsmästerskapen. Förberedelserna på plats hade gått bra och förhoppningarna om en framskjuten placering var stora . Men när tävlingen väl kom igång så stämde inte fisket. När även söndagen gick motigt var misslyckandet ett faktum.

I mormyska är det finlir som gäller. Hårtunna linor och minimala mormyskor kan ge allt från spigg till storvuxen vitfisk. Foto: Marino Sanvincenti

Så här summerar coachen Marino Sanvincenti årets insats.

”Vi tar med oss många lärdomar från detta VM, bland annat att de topprankade lagen är betydligt aggressivare i sitt fiske än vi. De är sällan eller aldrig kvar i ett hål längre än en minut om de inte får något napp, och sitter inte och nöter en stund som vi gör hemma i Sverige. De jagar snabbt som vinthundar mellan hålen och söker av stora ytor i jakt efter fisk. När de väl hittar den drar de snabbt upp de som är hungriga och nappar direkt, men förflyttar sig omedelbart om det slutar nappa. Vidare mäskar de betydligt hårdare med både jokers och brödmäsk, vilket vi i Sverige är ganska ovana vid. Hemma är man mycket restriktiv med detta av rädsla för att skrämma fisken, vilket kanske egentligen inte är fallet om man bara riktar in sig på att fiska på ätande fisk. Att sedan alltid fiska med 0,04 mm lina och mormyskor på 1-1,5 mm hör heller inte till vanligheterna. Vi har diskuterat en hel del och kommer inför nästa års VM, som förmodligen kommer gå av stapeln i Kazakstan, ha några landslagsträffar där vi verkligen tränar på den typ av fiske vi kan förvänta oss där nere. Man behöver tänka mer som ett lag, träna som ett lag och sedan fiska som ett lag på själva tävlingarna. Just nu är stämningen milt sagt dämpad bland grabbarna, men redan under nästa helg sker uttagningarna till nästa års landslag på Sillen utanför Gnesta, så det är bara att bryta ihop, komma igen och ladda om.”

Här kan du se filmer från landslages tävlingar i Riga.

Hans Hällman