Tångräkor är vanliga djur i strandzonen och utgör föda för många fiskar. Foto: Pål Olsvik / Havforskningsinstituttet

Medel mot laxlus dödar tångräkor

Publicerad Senast uppdaterad

Norska laxodlingar har stora problem med laxlus och behandlar ofta fiskarna med lusmedlet teflubenzuron. Nu visar en studie vid Havforskningsinstituttet att även små doser räcker för att döda tångräkor – en ekologist viktig art som lever i närheten av odlingarnas öppna kassar.

Laxlusen är ett parasiterande kräftdjur som frodas i trånga laxodlingar. Angreppen leder till att miljontals fiskar dör i förtid och att odlingarna förlorar miljardbelopp. I ett försök att minska problemet så behandlas ofta fiskarna med teflubenzuron, vilket hämmar bildandet av kräftdjurens skal.
Den nya studien från Havforskningsinstituttet visar att även andra kräftdjur kan ta skada av behandlingen, och att det sker redan vid mycket låga doser. Försöket gick ut på att 100 tångräkor infångades och fick leva i två olika tankar under 98 dagar. Hälften av räkorna fick mat som blandats med teflubenzuron. Halten var endast två procent av en normal dos vid bekämpning av laxlus. I denna grupp dog hälften av räkorna under försöksperioden. Dödligheten i tanken utan teflubenzuron var 2,5 procent. Förutom den höga dödligheten upptäckte forskarna att lusmedlet påverkat räkornas arvsanlag.

”vi såg effekter på några av räkornas gener. Det visar att väldigt små doser leder till effekter även om vi inte kan se det”

– Ingen av de överlevande räkorna som hade fått teflubenzuron i maten hade synliga skador, men vi såg effekter på några av räkornas gener. Det visar att väldigt små doser leder till effekter även om vi inte kan se det, säger forskaren Pål Olsvik.

Eftersom den odlade laxens mat och mediciner kan läcka ut från öppna kassar bidrar studien till en ökad förståelse för odlingars påverkan av den omgivande miljön.
– Vi gav små doser för att se vilka effekter det gav, eftersom det er sådana doser de kan tänkas bli utsatta för i de områden de lever i, säger Bjørn Lunestad vid Havforskningsinstituttet.

”Vi gav små doser för att se vilka effekter det gav, eftersom det er sådana doser de kan tänkas bli utsatta för i de områden de lever i”

Under 2016 använde norska laxodlingar 4,2 ton teflubenzuron.

Läs mer om studien här.

Du har väl inte missat att massdöd av kräftdjur har påträffats i närheten av norska laxodlingar? Läs i så fall här.

Laxlus dödar även mängder av vild lax. Läs mer om det här.

Hans Hällman