Annons: Sponsrat innehåll

Lär dig mer om hur du lyckas med havsfisket - läs artikeln och bli en duktigare havsfiskare.

Maxa ditt havsfiske i sommar

Publicerad Senast uppdaterad

Säg Nordnorge och de flesta sportfiskare får något drömskt i blicken. Stora, starka torskar, snabbsimmande sejar och den mäktiga hälleflundran har lockat svenska sportfiskare till grannlandet i årtionden. Är du på väg dit redan i sommar? Ralph Bengtsson, Rapala Pro Guide, Guide och ägare till fiskecampen Sörvaer Gjestehus på Söröya, ger dig ovärderliga tips i jakten på rejäla spöböj!

Rapala Pro Guide Ralph Bengtsson med en vacker sommartorsk tagen på hans favoritbete…

Att torsken är havsfisken nummer ett för de flesta är kanske inte är så konstigt. De är relativt lätta att komma i kontakt med då de trivs i de flesta miljöer. Många är de sportfiskare som upplevt på sommartorskarnas styrka.
– Det är torskens födosök för dagen som styr var man hittar dem. De kan uppehålla sig på släta sandbottnar, kuperade och vegetationsrika bottnar och på varierande djup, berättar Ralph.

En Storm-jigg på dryga 30 cm och 500 gram ser liten ut i käften på en fullvuxen torsk.

Ralphs topplista för stor torsk och hälleflundra!

1) Storm WildEye Giant Jigging Shad 11″
Nordens mest framgångsrika havsfiskejigg finns i flera storlekar och vikter. Ralphs favoritfärger: BKPK och GT
Här finns betet i åtta heta färger »

2) Storm WildEye Giant Jigging Curl Tail
Ett bete på 23 centimeter gjutet i saltvattenbeständigt gummi för bästa hållbarhet och presentation. Ralphs favoritfärger: BGS, GT och BKPK
Kolla in Curl Tail här »

3) Storm WildEye Jigging Slice
En curly tail-jigg som inte ens de tjurigaste stortorskarna kan hålla käften åt! Ralphs favoritfärger: BKPK, GT, IF och SF
Se alla färger – och en video på betet när en hälleflundra hugger det»
– Fördelen med jiggarna är att de endast har en enkelkrok. Det gör att de krokar väldigt bra och att det går fint att returnera fisken, säger Ralph.

Färgen var helt outstanding – både på stor torsk och hälleflundra.

Spelar färgen någon roll?

När det kommer till färgvalet så upptäckte Rapala Pro Guide-gänget under testfiske nyligen att färgen BKPK, med sitt rosa inslag, var väldigt framgångsrik. Orsaken till det uppdagades när man filmade betena under fiskepassen. Den rosa färgen syntes extremt väl ända ner till 45 meters djup!
– Färgen var helt outstanding, både på stor torsk och hälleflundra. Helt enkelt ett måste-bete till både torsk och hälleflundra!

Storm WildEye Giant Jigging Shad i färgen BKPK är en av Ralphs favoriter.

Hälleflundran – mytomspunnen drömfisk!

Hälleflundran, eller kveiten som norrmännen säger, är havets obestridda drottning och en drömfisk som gärna uppehåller sig vid strömsatta sand- och grusbottnar med växtlighet.
– Hälleflundran använder till stor del synen när den jagar så det går att fiska den en bra bit upp i vattnet, berättar Ralph. Det har visat sig att en lugnt fiskad Storm-jigg är otroligt fångstgivande.
– Man kan i princip låta båtens gungande göra jobbet – vilket kan vara skönt efter torskfiske som sliter mer på rygg och armar.

Riggat för hälleflundra! Observera stingerkroken i bakdelen av betet.

En annan, mer aktiv metod, att fiska flundrorna är lika enkel som effektiv – släpp ner en jigg och dunka den i botten några gånger, ta 4-5 snabba vevtag och låt jiggen hänga och gunga. Proceduren återupprepas till dess att jiggen är uppe i ytan – för att sedan börja om igen. Sluta inte ta hem betet på det här viset bara för att du närmar dig ytan – flundrorna följer ofta efter betet och klipper det precis under båten!
Se bara filmen här under hur hälleflundran följer betet innan den klipper det!

Ralphs favoritbete för den här metoden är Storms WildEye Giant Jigging Shad i färgerna Rosa (BKPK) och Glow Tiger (GT). Beten som han gärna riggar med en s.k. stingerkrok långt bak mot stjärten på betet då hälleflundrorna ibland hugger försiktigt.

Att fighta, och återutsätta, en stor hälleflundra är en fantastisk känsla!

Återutsätt rätt – för framtida storfiske

Att återutsätta fisk på rätt sätt är viktigt och Ralph har ett tips när det gäller torsken:
– Sluta veva upp fisken när du ser den i vattnet. Då ger du torsken chansen att tryckutjämna. När du ser att det slutat ”bubbla” så ta hem ett par vevtag till – och återupprepa proceduren tills du kan kroka av fisken och låta den simma ner igen.

– Hälleflundran krokas alltid av i vattnet, uppmanar Ralph. Det är mycket mer skonsamt för fisken och genom att mäta den går det att få fram en förvånansvärt exakt vikt. Utifrån en så kallad hälleflundratabell kan längden omvandlas till vikt.

Saltvatten och urstarka fiskar kräver rätt utrustning!

Ralphs utrustningstips!

Spö och rulle utsätts för rejäla påfrestningar av saltvatten och urstarka fiskar. Här finns inget utrymme för misstag och givetvis måste utrustningen anpassas efter förutsättningarna.

Ralph har dock en favoritrulle som passar till de flesta situationer: Shimano Talica II-speed, en smidig och samtidigt urstark rulle som ger en fantastisk känsla till fisket.
– Det är min favoritrulle, säger Ralph. Men jag använder även rullar med räkneverk för att kunna precisionsfiska på exakt rätt djup. Exempelvis Shimano Tekota – en riktig slitvarg med mjuk och bra broms!

Med rätt utrustning kan man tämja de flesta sjöodjur

Till det lite lättare fisket på grundare vatten använder Ralph framförallt två olika spöserier från Shimano: Speedmaster och Beastmaster. Kraftfulla spön med starka klingor och bra ryggrad som kan pressa de argaste fiskar till ytan!

Större djup kräver tyngre beten och därmed också kraftfullare spön. Inte minst med tanke på vad som kan nappa där nere i vattenmassorna.
Shimano Antares Bx Braid Boat 30-50 eller Shimano Torium är mina favoritspön till det tyngre fisket. Med rätt utrustning kan man tämja de flesta sjöodjur, skrattar Ralph.

Bli inspirerad – klicka på bildspelet!

[allergallery id=”44173″]

Till sitt havsfiske använder Ralph uteslutande Sufix 832, en oerhört stark och smidigt flätlina, i olika dimensioner. Mellan huvudlina och bete använder han alltid brott-tafs, eller slitlina, i form av Sufix Superior 1.0 mm eller 1.2 mm.

Kom också ihåg …

Ralph tipsar avslutningsvis om några grejor som alla som ger sig ut på havet bör ha med sig.

Fler utrustningstips!

I Normarks nya digitala katalog Havsfiske 2017 hittar du alla produkter Ralph tipsar om här ovan. Dessutom finns det mängder med nyheter för ett bättre havsfiske.
Läs katalogen digitalt här »