Maskmetad monsterid från Älvkarleby
Alexander Björk förlade nyligen en tredagars expedition till Älvkarlebys rinnande vatten i jakten på vimma. Den mest minnesvärda fisken blev dock en enorm id på hela 3220 gram. – Kampen var minst fyra gånger tuffare än när jag tog min rekordid, berättar Alexander, som sedan 2015 innehar det svenska rekordet.
Alexander fiskade med sin kompis Manfred Isberg, och de duktiga metarna hade svårt att få fart på vimmafisket. Men under ett tätt stim av storvuxen braxen kunde de se stora idar, vilka de genast försökte fånga. För att nå idarna fiskades de maskagnade krokarna en halvmeter under braxstimmet. Det tog inte lång tid innan en av drifterna gav utdelning.
”Fisken stack iväg med strömmen och jag fick pressa stenhårt för att stoppa den”
– Fisken stack iväg med strömmen och jag fick pressa stenhårt för att stoppa den. Därefter gick den längs botten och gjorde typiska ryck med huvudet. Jag gissade att den vägde en bit över tre kilo, och det stämde ju, berättar Alexander.
Därmed hade han lyckats landa sitt livs fjärde id över tre kilo. Men i jämförelse rekordfisken från 2015 – som fångades i Flians stilla vatten och vägde 3780 gram – var Alexanders senaste treplussare betydligt mer svårtämjd.
”De här fiskarna är uppväxta i rinnande vatten och har i hela sina liv stått och arbetat mot strömmen. Det ger en helt annan styrka som märks direkt”
– De här fiskarna är uppväxta i rinnande vatten och har i hela sina liv stått och arbetat mot strömmen. Det ger en helt annan styrka som märks direkt. Dessutom får de ju hjälp av strömmen under själva kampen. Så att få en trekilosid i rinnande vatten är verkligen en härlig upplevelse, berättar han.
Den väldiga fisken bidrog till att Alexander nu åter fått upp id-suget, lagom till den stundande högsäsongen. I år blir det en seriös höstsatsning i Flian, och har han riktigt tur kanske det kan bli aktuellt med ett kärt gammalt återseende.
”Om min rekordfisk har haft ett par bra år bör den väga en bit över 3,9 kilo. Det hade förstås varit fantastiskt roligt att fånga den igen!”
– Om min rekordfisk har haft ett par bra år bör den väga en bit över 3,9 kilo. Det hade förstås varit fantastiskt roligt att fånga den igen! I så fall kommer jag att känna igen den direkt. Den fisken sticker verkligen ut, och liknar ingen annan jag någonsin sett, berättar han.
När vi ändå hade en av Sveriges duktigaste metare i luren, passade vi på att be om lite id-tips inför hösten. Alexander berättade gärna om sin framgångsrika strategi.
”Nu börjar en riktigt bra säsong för id, då de ofta går att hitta i kalla och rinnande vatten”
– Nu börjar en riktigt bra säsong för id, inte minst i kalla och rinnande vatten. Kommer jag till en ny plats letar jag ofta efter djuphålor. Där brukar fiskar stå i skydd för strömmen. Prova gärna att använda ett starkt doftande groundmäsk. Det måste vara finmalet så fisken inte får i sig stora bitar som mättar. Släng gärna i en påse ost- eller räkpulver i mäsket. Det brukar vara glödhett! Som bete kör jag gärna med bröd. Det tycker jag ger en bra rörelse i vattnet. Jag kör oftast med en 60-70 centimeter lång tafs i fluorcarbon, som fungerar fint när vattnet trycker på från ån och brödet står och svajar. Det brukar locka de stora idarna till hugg, hälsar Alexander.
Vi tackar för tipen och gratulerar till en härlig höstid!
Hans Hällman