Majfisk i Ätran
Laxarna i Ätran har fått exotiskt sällskap – i gryningsljuset den 7 juni vandrade en majfisk upp i den halländska ån!
Tack vare en omfattande restaurering är Ätran åter ett populärt tillhåll för den genetiskt unika laxstammen. Men fler fiskar trivs i den halländska ån och nyligen simmade en exotisk majfisk förbi kameran i Hertingforsen. Arten var tidigare vanlig i Europas flodsystem men har – i likhet med laxen – tagit stor skada av vattenkraftens utbyggnad som hindrat leken i sötvatten.
”Tänk att vi nu också, cirka ca 75 år efter det att Hertingforsen torrlades, återigen kan se att majfisken vandrar i forsen”
– Hertingprojektet har haft stora positiva effekter på bestånden av lax, havsöring, havsnejonöga och Europeisk ål. Tänk att vi nu också, cirka ca 75 år efter det att Hertingforsen torrlades, återigen kan se att majfisken vandrar i forsen, skriver Ingemar Alenäs på sin blogg.
Här kan du se majfisken simma förbi kameran.
Här kan du följa kameran i Hertingforsen live.
Fakta: Majfisk (Alosa alosa)
Majfisk är mycket sällsynt i Sverige och endast vuxna exemplar har fångats. Den lever stora delar av sina liv på djupt vatten, bland annat längs den nordvästra Atlantkusten, men söker sig upp i floder under våren för att leka. Arten kan bli omkring 80 centimeter lång och kännetecknas av en mörk fläck på vardera kroppssida. Vattenkraftens utbyggnad har hämmat leken i europeiska floder och i Tyskland sätts det årligen ut majfisk via ett LIFE-projekt.
Hans Hällman