Lura storgäddan på den första isen
Hur lär man sig att fånga mer och större fiskar? Jo, man tar lärdom av proffsen förstås! Jonas Olsson från Happy Angler Pro Team vet hur man fångar drömgäddan. Här kommer många fisketips som är enkla att testa. Håll till godo!
Hösten i år övergick fort i vinter. Men till skillnad från svampplockare gläds många fiskare av de tidiga minusgraderna. Det gäller särskilt isfiskarna som nu kan finna isar i många delar av landet. Rapporter om premiärfiskar och glada fångstmän kommer i strid ström och många upplever det första isfisket som säsongens bästa. En av landets mest rutinerade och framgångsrika ismetare är Jonas Olsson från Happy Anglers Pro Team . Han är glad för den tidiga säsongspemiären och har redan hunnit landa flera imponerande fiskar.
– Ismete efter gädda är ju ett fiske man verkligen längtar efter, berättar Jonas entusiastiskt.
Men för ett lyckat isfiske krävs rätt utrustning. Isdubbar är alltid ett måste, liksom kunskap om isens tjocklek. Annan självklar utrustning för Jonas är en godkänd våg samt tänger för avkrokning. Han har dessutom alltid med en avkrokningsmatta och vågsäck för snabb, säker och skonsam återutsättning.Till ismete använder Jonas en Ambassedeur 5500 lc, som han tycker har lagom storlek till hans spön. Jonas förklarar:
– Jag tycker det är viktigt att man har en schysst rulle med bra broms och helst ett räkneverk. Då har man full koll på vilket djup man placerat betet i förhållande till botten, eller hur långt fisken gått innan man kommit fram vid fäll.
Han är glad för den tidiga säsongspemiären och har redan hunnit landa flera imponerande fiskar.
Han rekommenderar att man använder ett lite längre spö då det – som han säger – blir mer som ett ”riktigt spö” – Det är en helt annan känsla att fiska med ett vanligt ismetespö av kortare variant.
De taktiska metoderna vid ismete kan variera.
– Vi fiskar ofta korta stunder och flyttar ständigt vidare. Det brukar vara väldigt effektivt för att få mycket fisk. Dessutom hittar man nya platser. Men är man på en sjö man känner så brukar det alltid löna sig att placera sig på samma platser man fått stor fisk på tidigare och bara nöta, avslöjar Jonas
När Jonas fiskar i lite djupare sjöar brukar han fiska i närheten av grund långt ut i sjön. Där söker han gärna av området pelagiskt, och finner ofta fisk bara någon meter under iskanten.
– Gäddorna kommer att söka sig mot grundet för att leta betesfisk och då kan man ha ett riktigt bra fiske med en hög snittvikt, berättar Jonas.
Jonas avslutande tips för den här gången handlar om de nyckfulla huggperioderna.
– De kan variera väldigt mycket. Men strax efter gryning är nästan alltid bra. Och dom flesta stora gäddor har vi fått mellan klockan 12-14
Hans Hällman