Lucys uppfinning prisas: Torsk och annan fisk blir bioplast
Det låter måhända för enkelt och bra för att vara sant – men tydligen är 24-åriga Lucy Hughes från England något banbrytande på spåren. Hon har börjat tillverka plast av fiskavfall, och nu prisas hon för sin uppfinning.
Årets upplaga av den prestigefulla tävlingen James Dyson Award är avgjort och årets vinnande bidrag är MarinaTex, eller närmare bestämt 24-åriga Lucy Hughes från England. Lucy har tagit fram en bioplast bestående av fiskavfall som annars slängs, för att skapa ett hållbart alternativ till plasten i engångsförpackningar. Materialet, MarinaTex, kräver väldigt lite resurser, exempelvis räcker det med fiskavfall från en torsk för att kunna tillverka 1400 påsar av MarinaTex. Materialet bryts ner efter 4–6 veckor och läcker inte ut några gifter, enligt ett pressmeddelande.
Det sker enorma utsläpp från fiskindustrin, bland annat i form av fiskskinn, fiskfjäll, skelett och blod. Genom omfattande forskning förstod Lucy att fiskskinn och fiskfjäll är de mest lovande materialen för att kunna utgöra grunden för en ny sorts bioplast eftersom de innehåller väldigt starka och flexibla proteinstrukturer.
– Uppfinningen är fortfarande i sin linda och jag trodde aldrig att det skulle nå så här långt, så det är verkligen uppmuntrande att få potentialen i materialet erkänt av ett så prestigefullt pris, sa Lucy Hughes i samband med utmärkelsen.
James Dyson Award delades ut för 15:e året i rad, och det handlar om nyskapande och banbrytande koncept inom ingenjörskap och design. Tävlingen hade i år sitt högsta antal deltagande av kvinnor någonsin.
Läs även om kvinnornas kamp för den vilda laxen: