I Gullspångsälvens strömmande vatten lever den unika Gullspångslaxen. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

Lite ljusare för gullspångslaxen

Publicerad Senast uppdaterad

Det har länge sett mörkt ut för den unika stammen av lax som finns i Vänern och leker i Gullspångsälven. Årets provfisken ser inte bättre ut. Hade det inte varit så hade det varit spiken i kistan för Gullspångs stolthet.

Gullspångsälven är ett av de större vattendrag som mynnar ut i Vänern. Älven utgör gränsen mellan Värmland och Västra Götaland och har sedan uppförandet av vattenkraftverket i Gullspång i början av 1900-talet lidit av att vandringsfisken inte kunnat nå sina lekplatser.

En förhållandevis sval sommar och att vattenkraftverket i Gullspång kört mycket vatten genom turbinerna tros vara bidragande orsaker till den lilla ökning av unga gullspångslavar som forskarna nu ser.

– Vi var otroligt oroliga, men i år var elfisket lite bättre, vi har inte haft ett så bra elfiske sedan 2019, säger Anna Hagelin på Länsstyrelsen Västra Götaland till Nya Wermlands tidning.

När kraftverket nu står där det står är det viktigt att det inte släpper för lite vatten.

– När det rinner lite vatten går fler sjölevande gäddor och abborrar upp i älven och kan äta mer yngel. När kraftverket körs trycks rovfiskarna bort, säger Anna Hagelin.

Många av de fantastiska laxar som fångas i vår näst största sjö, Vättern, är odlad gullspångslax som satts ut i sjön. Här om dagen kunde vi berätta om att det i år satts ut 20 000 små gullspångslaxar som förhoppningsvis ska bjuda på drömfiske inom några år.