Laxen tillbaka i Elbe och Rhen

Publicerad

Laxen har i årtusenden varit en av de viktigaste födokällorna för de människor som bott längs med kusterna och de större floderna i Europa. Från att laxen i till exempel Elbe och Rehn nästan varit helt borta, ser man nu positiva tecken.
Miljöförstöring, skogsavverkning, utbyggnad av vattenkraft och intensivt industriellt fiske slog nästan helt ut arten på den Europeiska kontinenten, som fortfarande hotas starkt av dammbyggen, industrifiske, sjukdomar och antibiotika från fiskodlingarna. Men nu kommer vildlaxen långsamt tillbaka på en del håll – den till och med leker på nytt i floderna Elbe och Rhen i Tyskland där återutplanteringar i kombination med öppnandet av vattenvägar och förbud av kommersiellt fiske har varit mycket framgångsrika. Nu får istället får sportfiskare fiska där, vilket i genomsnitt ger 1 000 gånger högre inkomster till bygden per kilo fångad fisk. Laxen är en fantastisk ambassadör och symbol för rena, oförstörda vattendrag som tillåts strömma fritt ut till havet.
Sverige, som varit ett av Europas laxrikaste länder, är förhoppningsvis också på väg mot en sundare förvaltning av denna fantastiska fiskresurs.
Se fler bilder på lax i Wild Wonders of Europe stora utomhusutställning som står på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm hela sommaren, 25 juni – 29 september 2013.

Mer info här: