Den lilla laxlusen är någon centimeter lång och lever av fiskens hud. Det är när de blir många, som lax och öring tar skada. Bild: Watershed Watch/CC

Laxar tålde inte avlusning

Publicerad

En avlusningskur på en anläggning för odlad lax i Skålvik utanför Bergen slutade i massdöd. Uppskattningsvis 15 000 laxar dog efter behandlingen som skedde i december i fjol, skriver Bergens Tidene.
– Det som har hänt tas på största allvar och tyvärr har vi haft liknande händelser tidigare, säger Eivind Naevdal-Bolstad, kommunikationschef vid företaget Marine Harvest, till tidningen.
Det som inte framgår av tidningsnotisen är vilket avlusningsämne det rör sig om. Om femtontusen laxar dör utav det, borde det ju även kunna skada omgivande miljö, såvida fisken inte har behandlats i slutna system.

Som vanligt är faktainformationen knapphändig från norsk laxindustri, vilket istället leder till spekulationer i frågan.

Det som traditionellt använts som avlusningsmedel är ämnena diflubenzuron och teflubenzuron. Det är insektsbekämpningsmedel som bygger på att hindra insektens uppbyggnad av kitin, det ämne som bygger upp insekters och kräftdjurs skal, förhindras. Om detta ämne kommer ut i havet, kan det att påverka havets djurplankton och andra kräftdjur, vars yttre skelett byggs upp av just kitin. Diflubenzuron och teflubenzuron påverkar dock inte däggdjur, fåglar och fiskar på samma sätt, så frågan är om det skulle kunna ha varit dessa ämnen som dödade 15 000 laxar?
En ny metod, där man badar fiskarna i väteperoxid, skulle kunna vara den metod man använt i detta fall. Väteperoxid är frätande i starka koncentrationer, men späds snabbt ut i stora volymer av vatten och påverkar inte miljön på samma sätt som ett gift. Kanske skulle man kunna ha använt en för stark väteperoxidlösning?
Som vanligt är dock faktainformationen knapphändig från norsk laxindustri, vilket istället leder till spekulationer om vilket ämne som dödade laxarna och om det kommit ut i havet.