Puckellaxen har kommit till Sverige. Här en bild från Ätran. Foto: www.fiskdata.se

Larmet har gått – puckellax på väg uppåt i Ätran

Publicerad

Här är bilden som får larmet bland laxälskare och andra fiskvänner att gå igen. Det mesta talar nu för att årets första puckellax har passerat kameran vid Hertingforsen i Ätran.

Puckellaxen är listad som främmande i Sverige och kan utgöra ett hot mot de inhemska laxfiskarna. Fiskeprofilen Hans Schibli har nu rapporterat om årets första möjliga fynd av puckellax i Ätran, och även biologen Ingemar Alenäs uppmärksammar händelsen från söndagen 7 juli på sin blogg.

”Alla puckellaxar bör avlivas och rapporteras till myndigheterna. Vi får hoppas att de inte får fäste i Ätran och andra västkuståar”, skriver Ingemar Alenäs.

Troligtvis är det puckellax från 2017 års uppvandring som återvänder. Puckellaxen har en strikt två-årscykel. Det tar två år från lek till dess avkomman återkommer till lekplatserna. Efter leken dör fiskarna.

Enligt forskarna är det omöjligt att utrota puckellaxen. Istället inriktas åtgärderna på att begränsa fiskens möjligheter att etablera sig och sprida sig vidare. SLU Aqua har på uppdrag av Havs- och Vattenmyndigheten gjort en riskbedömning med förslag på åtgärder för att begränsa artens spridning. Det konstateras att allra effektivast – men också dyrast – vore att bygga fällor och fånga uppvandrande fiskar. Fiskejournalen följer utvecklingen kring puckellaxens etablering i Sverige, och uppmuntrar alla att skicka in eventuella observationer till oss.

Läs om SLU:s slutsatser här:

Läs även om detta:

Fiskare uppmuntras hjälpa till med den nya rödlistan