Det kommer dystra rapporter om torsken och det övriga fiskbeståndet i Västerhavet.

Larmet från Västkusten – den stora torsken försvunnen

Publicerad

Bara 56 centimeter. Så lång var den största torsken som fångades i Västerhavet under 2018. Det är en av flera deprimerande rapporter som kommer kring läget för fiskbestånden längs Västkusten.

SLU Aquas kusttrålundersökning bekräftar det som många befarat, nämligen att situationen är mycket allvarlig längst den svenska Västkusten. Under både 2018 och inledningen av 2019 har sportfiskare larmat om att till och med vraken i Kattegatt och Skagerrak varit fisktomma. Vraken har annars varit ett tillhåll för bleka och torsk, skyddade från det annars mycket intensiva trålfisket på västkusten. Situationen tycks ha förvärrats ytterligare – och nu höjs röster från bland annat Sportfiskarna att något måste göras.

– Läget är mycket allvarligt för många fiskbestånd på Västkusten, men det har det egentligen varit i flera decennier utan några större insatser från politiker och andra beslutsfattare, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

Rapporten visar att förekomsten av stor könsmogen torsk är fortsatt mycket låg. Även för kolja i utsjöområdet noterades de lägsta nivåerna i kusttrålningens historia.

Totalt fångades 41 fiskarter i kustområdena, och 29 i utsjöområdena. De sex vanligaste fiskarterna i kustområdena var i fallande ordning: vitling, sandskädda, kolja, rötsimpa, torsk, och klorocka. De sex vanligaste fiskarterna i utsjön var i fallande ordning: vitling, pigghaj, sandskädda, lerskädda, torsk och rödspätta.

Hela rapporten i sin helhet kan du läsa här.

Läs larmen om döda laxar i Norge:

Giftiga alger slår ut miljoner odlade laxar i Norge