Är ålen på väg att återhämta sig? Foto: Jennie Strömquist, Havs- och vattenmyndigheten.

Länsstyrelsen svarar på kritik mot importerade ”flygålar”

Publicerad

Nej, det är inte hållbart i längden. Länsstyrelsen i Halland svarar nu på kritiken om de miljoner ålar som flygs till Sverige för att sättas ut i våra vatten.

Fiskejournalen har tidigare berättat om att biologen Ingemar Alenäs dömer ut modellen med att flyga ålar till Sverige, och att myndigheterna och kraftverksbolagen i stället borde se till att öppna vandringsvägar för ålen.

Erika Axelsson, länsfiskekonsulent i Halland.

Och han får visst medhåll från Länsstyrelsen i Halland, som är en aktör i utsättningarna av de engelska ”flygålarna”.

– Visst har Ingemar en poäng. Det är ingen långsiktigt hållbar lösning att flytta och sätta ut ål, men det är en av de åtgärder som antagits i den svenska ålförvaltningsplanen och som vi skyldiga att genomföra. Det finns även krav om utsättning av ål i vissa vattendomar, säger länsfiskekonsulenten Erika Axelsson.

Hon hänvisar till att vissa vattendomar begränsar möjligheten att skapa bästa förutsättningar för ålbeståndet, och att utsättningar är en del av alla de villkor som finns och som måste uppfyllas i väntan på omprövning. Även Erika Axelsson hoppas på fler fria vandringsvägar och bättre kunskap om ålen.

– Det kommer ju en nationell plan för omprövning av vattenkraften nu, där vattenkraften ska miljöanpassas, och förhoppningsvis innebär det bättre och kanske fler fria vandringsvägar för ålen, konstaterar hon.

Däremot kan det i sämsta fall dröja 10–15 år till innan aktuella vatten ska upp till prövning, och vem vet hur statusen för ålen ser ut då?

Frågan är vad Länsstyrelsen och andra myndigheter kan göra under tiden?

Erika Axelssons tre önskemål för ålens närmaste framtid ser ut så här:

1) Lösningar för att underlätta ålens nedströmspassage förbi kraftverk.

2) Mer kunskap om ålens biologi.

3) Bättre handelskontroll för att förhindra olaglig handel med ål.

– Dessutom ser jag detta som ett internationellt ansvar, eftersom det är samma ålbestånd som rör sig förbi många länder, konstaterar Erika Axelsson.

Läs om fiskestoppet på ål:

Tre månaders stopp – men räcker det verkligen för ålen?