Kävlingeån är ett av landets mest produktiva ålvatten. En rapport från Länsstyrelsen visar att en stor andel dör i kraftverkens turbiner. Foto: Anders Åkesson

Länsstyrelsen i tvist med Kävlingeåns kraftverk

Publicerad

Länsstyrelsen kräver att tre av Kävlingeåns kraftverk byggs om i syfte att rädda fisken. Kraftverkens ägare anser att åtgärderna blir för dyra och att traditionen ger dem hävdvunnen rätt att driva sina turbiner.

I takt med att vattenkvalitén i Kävlingeån förbättras så vandrar allt mer fisk upp i ån. Det kan ske tack vare omfattande restaureringar där bland annat fiskvägar etablerats. Vandringen nedströms försvåras dock av tre kraftverk som allvarligt hindrar vandrande fisk, vilket är orsaken till att Länsstyrelsen nu kräver omfattande förbättringar. Kraftverkens ägare ställer sig tvivlande till den rapport som legat till grund för beslutet. – Jag har aldrig sett någon skadad fisk, säger Bösmöllans ägare Åke Stridh till Sydsvenskan och får medhåll av Kvarnviks ägare Leif Persson. Det påståendet är förstås lätt att bryta ner, och Ivan Olsson på Länsstyrelsen hänvisar till rapportens sammanställning av kraftverkens inverkan på nedvandrande ål. – Åldödligheten för samtliga tre kraftverk, sammantaget, har uppskattats till 30-45 procent i Kävlingeåns huvudfåra, vilket ska ställas mot mindre än 1 procent där det inte finns några kraftverk. Många ålar förefaller överleva efter passage, men dör kanske någon kilometer längre nedströms på grund av skador som de ådrog sig, menar han.

Kraftverken har lagt fram egna förslag till förbättringar, vilka Länsstyrelsen anser otillräckliga.

Ärendet ligger nu hos Mark- och miljödomstolen, som ska avgöra om kraftverken följer svensk miljölagstiftning.

Läs mer i Sydsvenskans artikel här.

Hans Hällman