Strömmingen hinner inte längre växa sig stor i Bottenhavet, enligt länsstyrelsen. Foto: Stuart Webster

Länsstyrelse kräver strömmingstopp – men får sval respons

Publicerad

Situationen för strömmingen är akut och det måste bli fiskestopp under vissa perioder på året. Som det är just nu hinner fisken inte växa på sig tillräckligt för att vara ätbar. Det slår Länsstyrelsen och producentorganisationen Kustfiskarna Bottenhavet larm om. Havs- och Vattenmyndigheten är dock tveksam till uppgifterna.

Strömmingen/Sillen i Östersjön har varit föremål för heta diskussioner under flera år, och nyligen tog riksdagen beslutet att trålgränsen ska flyttas ut för att både stärka beståndet och gynna det kustnära fisket.
Längre upp i Bottenhavet så höjdes fiskekvoten på strömming rejält för industrifisket 2021, från 11 712 till 21 164 ton.
Länsstyrelsen i Gävleborg vill nu dra i nödbromsen. Till SVT säger länsfiskekonsulenten Karl Gullberg att läget är akut.
– Strömmingen som man ska använda till filéproduktion och göra förädling av finns inte längre. Men det finns mycket strömming som det går att industrifiska på.

Länsstyrelsen och Kustfiskarna Bottenhavet har gått samman och skrivit ett brev till näringsdepartementet och Havs- och vattenmyndigheten om situationen.
Men responsen från Havs- och vattenmyndigheten är kanske inte vad de önskade.
– Det finns egentligen inget som pekar på att det i nuläget skulle vara så utan det är Länsstyrelserna och kustnära fiskare som uttrycker att de större fiskarna har försvunnit. Om det är så, så är det väldigt allvarligt, men det handlar om att få det belagt, säger Patrik Persson, enhetschef fisketillstånd, Havs- och vattenmyndigheten, till SVT.
Det kan nu bli SLU som avgör färdriktningen. Till våren ska de nämligen presentera ett underlag där industrifiskets eventuella negativa konsekvenser ska undersökas.
Här kan du se hela inslaget i SVT.