Laken på tillbakagång
De senaste åren har mängden lake minskat, kanske upp till hela 40 procent. Arten är upptagen som ”nära hotad” på Artdatabankens rödlista. Men när man införde fiskeförbud mot lake i Klarälven, blev det protester.
Laken är en av våra mer udda sportfiskar. Eftersom den inte är en kommersiell art, är den dåligt undersökt. Att den minskar, råder dock inget tvivel om.
– Den minskar framför allt i vattendrag i södra Sverige. I Bottniska viken är statusen oklar. Den troliga förklaringen är klimatförändringen i kombination med övergödning och minskad syrgashalt, berättar Mikael Svensson, expert på hotade fiskarter på Artdatabanken.
När nedre Klarälvens FVOF nyligen förbjöd lakfiske under lekperioden, blev det protester. De berörda fiskarna menade att det finns gott om lake och att ett hobbyfiske varken kan göra från eller till och överklagade beslutet.
Farlig illusion
I Klarälvens nedre delar samlas många av Vänerns och Klarälvens lakar för lek under vintern. Det kan då förefalla finnas väldigt gott om dem, men ett stort uttag av fisk på denna plats, kan påverka lakbestånden över stora områden.
Från Klarälvens FVOF menar man att det är bättre att vara försiktig och säkra beståndet för framtiden. Från Sportfiskarnas håller man med och menar att försiktighetsprincipen bör gälla.
– Generellt ska vi vara mycket återhållsamma när det gäller uttaget av lake, säger Micael Söderman från Sportfiskarna.
– Större lakar och framför allt rombärande honor bör man alltid sätta tillbaka.
En lake på fem kilo kan vara 10 till 15 år gammal. Detta innebär att det tar lång tid att återfå ett bestånd av bortfiskade storlakar. Dessutom är de större lakarna sämre matfiskar då de kan innehålla höga halter av miljögifter.
Maria Ålander