Medvetet felmärkt lax från Danmark gav stor förtjänst men ringa böter.

Låga böter för laxsvindleri

Publicerad Senast uppdaterad

En dansk fiskgrossist märkte om 174 ton lax från Polen så att den såg ut att komma från Danmark. Fisken exporterades därefter till Australien och inbringade en vinst på 793 000 danska kronor. Fusket avslöjades och den svindlande grossisten dömdes till 2500 kronor i böter, vilket är en bråkdel av vad åklagaren yrkade på.

Polsk lax inbringar ett lägre pris i Australien än dansk. Det valde det danska företaget Westcoast Seafood A/S att utnyttja på ett högst ohederligt sätt. År 2014 försågs 174 ton polsk lax med dansk kvalitetsmärkning i hopp om att svindleriet inte skulle avslöjas. Men det gjorde det. Vinsten av fusket uppgick till 793 000 danska kronor (1,14 miljoner SEK) och åklagaren yrkade på att Westcoast Seafood A/S, som gick i konkurs 2014, skulle bötfällas med motsvarande belopp. Det ansåg inte domaren som fastställde bötesbeloppet till 2500 danska kronor.

En skugga faller även över det polska yrkesfisket. Det aktuella året rapporterades nämligen en polsk laxfångst i Östersjön på endast 15 ton. Att den danska grossisten då kunde köpa 174 ton är minst sagt märkligt. Fisken ursprung är svår att säkerställa i efterhand men att den tjuvfiskats är inte osannolikt, särskilt som man vet att det polska tjuvfisket i Östersjön är omfattande.

Sportfiskarna har uppmärksammat situationen och laxexperten Glenn Douglas kommenterar den så här:

”Rimligen förekommer det fortsatt andra liknande svindlerier då man ännu inte kommit till rätta med det olovliga laxfisket inom EU”

– Olagligt fångad fisk förs i regel ut på marknaden via ompaketering och fusk med produktens ursprung. Det här kan alltså vara ett sätt att dölja ickerapporterade och falskrapporterade fångster. Rimligen förekommer det fortsatt andra liknande svindlerier då man ännu inte kommit till rätta med det olovliga laxfisket inom EU. Sportfiskarna hoppas att betydligt mer kännbara straff utdöms i liknande danska mål framöver.

Läs Ekstrabladets artikel här.

Hans Hällman