Kritik mot regler i Ljungan – får avliva vild öring igen
Under många år har det varit förbjudet att spara de vilda öringarna som fångats i Ljungan. Nu ändras reglerna så att det blir tillåtet – vilket möts av kritik från sportfiskare. Men beståndet tål det, säger talespersoner för Nedre Ljungans sportfiske.
Händelseutvecklingen i den populära fiskeälven Ljungan engagerar många, där det tvistats om vilka fiskeregler som ska gälla för respektive art. Det står klart att laxen fredas helt även kommande säsong, vilket Havs- och vattenmyndigheten beslutar.
Däremot så blir det mer generösa regler kring den vilda havsöringen, som enligt lokala bestämmelser varit fredad under hela säsongen. Det har bara varit tillåtet att spara öringar utan fettfena, alltså sådana som odlats upp och satts ut genom avelsverksamhet. Nu stryks dock regeln om vilda öringar, och det blir fritt fram att spara två av dessa per dygn.
Sportfiskare som Fiskejournalen varit kontakt med kritiserar de nya reglerna och menar att det vilda öringbeståndet måste få växa sig mycket starkare innan det tåls att fiskas på.
Där håller dock inte fiskevårdsområdet med:
– Vi bedömer att Ljungan har ett bra bestånd av vild havsöring utifrån de rapporter och fångster vi fått in, säger Leo Oras som är representant för Nedre Ljungans sportfiske.
Är det inte bättre att avvakta några år till och se utvecklingen, med tanke på problemen med bland annat sjukdomar som drabbat fisken i Ljungan?
– Det kan alltid diskuteras. Men nu testar vi detta och kollar hur det slår, och dessutom är det inte så lätt att få upp två vilda öringar varje dag. Vi ska också komma ihåg att det inte alltid är enkelt att avgöra direkt om en fisk har fettfena eller inte, och för att slippa undvika onödig hantering av fisken så är det bättre att avgöra direkt om fisken ska sparas eller inte, resonerar Leo Oras.
Fisket efter havsöring i Ljungan, vild eller ej, kommer dock vara förbjudet från 1 juni till och med 15 juli. Alla övriga bestämmelser hittar ni här!
Missa inte denna läsning:
Uppdrag utrotning: Så ska bäckrödingen bort från bäckarna
.