Ska det släppas på mer vatten i torrfåror eller inte? Det är en av frågorna inför miljöanpassningen av svensk vattenkraft.

Kristersson vill stoppa miljöanpassning – Älvräddarna kritiska till utspelet

Publicerat

Att bygga faunapassager förbi kraftverk och göra andra åtgärder för att främja fiskbestånd och biologisk mångfald är inte rätt väg att gå. Åtminstone inte nu. Det anser Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som vill se ett stopp för omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd.

Det var under måndagen som Ulf Kristersson deklarerade sin ståndpunkt inför processen att miljöanpassa svensk vattenkraft, den så kallade nappen (Nationella Planen).
Både sportfiskare och miljöorganisationer ställer stort hopp till processen, där förhoppningen är att bland annat ål, lax och andra fiskarter ska få en chans att återhämta sig. Trots att det bara handlar om mellan 1–2 procent av elproduktionen som kan gå förlorad i miljöanpassningen, så är det ändå för mycket, anser Kristersson. Han vill dra i nödbromsen innan processen ens har hunnit verkställas i det första vattendraget, som är Ljungan. Anledningen är alltså att han vill värna tillgång på el.

– Det här går bara inte. Jag vill därför att regeringen pausar omprövningarna, sade Ulf Kristersson i sitt tal, enligt Dagens Industri.
Han lyfte också Moderaternas beslut från i höstas att verka för en reformering av hela miljöbalken.
– Blir jag statsminister efter valet så kommer det att vara en mycket högt prioriterad fråga.

Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg reagerar hårt på utspelet om vattenkraften:
– Ulf Kristersson, som partiledare, riksdagsman och EU-vän, borde veta bättre. Vi kan inte som medlemsnation pausa något (vattendirektivet) som ska vara genomfört på ett visst årtal (2027). Även om Älvräddarna inte är ”vän” av nationella prövningsplanen, fast av andra orsaker än Kristersson, så inte bara bör den utan måste genomföras, säger Christer Borg till Fiskejournalen.
Enligt Christer så skulle det bli kännbart för Sverige att inte följa EU:s vattendirektiv.
– Eller har Moderaterna samlat pengar att betala viten från EU för att vi obstruerar gemensamt överenskomna direktiv? Hans reaktion på branschens ”oro” är i nivå med att man bussar en vakthund på någon. Därmed spelar han med i en pjäs som handlar om att skydda kraftbolagens vinster. Detta eftersom den produktion som kommer att försvinna utan problem kompenseras av ökad nederbörd (enligt forskning som Nordens regeringar bett om, Sintef), samt annan produktion. Detta är också ett budskap till de fiskvänner som tror att de som förespråkar kärnkraft är bra. De struntar högaktningsfullt i våra vatten också.