Bjässarna har återvänt till Testeboån. Här en lax på 124 centimeter från 1 juli 2019. Foto: Fiskdata

Kraftverket stod stilla – då kom bjässarna tillbaka

Publicerad

Fria vandringsvägar kan verkligen ge snabba resultat. Körförbudet för Strömsbro kraftverk 2019 innebar att fisken i Testeboån för första gången sedan slutet på förrförra seklet hade fritt fram under hela lekvandringsperioden. Det tackade laxen och öringen för med besked.

Livet leker för fisken i Testeboån igen. Foto: Bernt Moberg

Det är fiskevårdaren Bernt Moberg som skickar glädjesiffror till Fiskejournalen, med anledning av att de gjort bokslut för 2019.

– Det har varit ett extra roligt år vid Testeboån. Inte minst för att vi tog ett rejält kliv framåt mot målet för hur mycket lax och öring som ska vandra upp varje år i ån. Uppvandringen av stora laxar och öringar i Testeboån 2019 var större än vad den varit i mannaminne, berättar Bernt Moberg.

Lågt räknat steg minst 400 laxar och öringar. När fiskevården startade i Testeboån i början på 1980-talet kunde antalet havsöringar räknas på ena handens fingrar, och någon lax såg de inte till förrän i mitten på 1990-talet, enligt Bernt Moberg.

Och det handlar inte bara om små fiskar – utan det har passerat riktiga jättar.

Enligt statistiken var medellängden på de 20 första öringarna som passerade fiskräknaren 2019 hela 90 centimeter långa, några med vikter omkring 10 kilo. Extra stor uppmärksamhet fick även laxen på hela 124 centimeter, som passerade 2 juli 2019.

Dessutom har ingen lekvandrande fisk med svampangrepp observerats, vilket varit fallet i flera andra svenska vattendrag.

Laxbeståndet i Testeboån är återetablerat med hjälp av utsättningar av rom och yngel från Dalälven, och sedan 2013 är Testeboån klassat som ett vildlaxvatten av Internationella Havsforskningsrådet (ICES).

Målsättningen med projektet är att tusen laxar ska simma upp i Testeboån varje år. Mångas förhoppning är att Gävle kommun ska köpa loss Strömsbro kraftverk, så det att kan förbli permanent körförbud.

Läs även om denna glädjande rapport:

Snacka om stim – 2 500 öringar på endast ett dygn