Tekniken kräver flugor som är så tunga att de kan fiskas precis över botten. Foto: Anders Nicander

Kontaktnymf för vinterstel regnbåge

Publicerad Senast uppdaterad

Regnbågen är ofta mer aktiv i kallt vatten än våra inhemska laxfiskar. Med rätt teknik kan man flugfiska dem så länge det finns öppet vatten. Vi drog till Baltak.

Baltak ligger vid Lidan i Västergötland. Här finns en av landets finaste put & take-fisken i strömmande vatten. Fiskejournalen for dit med Kemal ”Kemi” Kuzelj och fick en lektion i euronymf, eller kontaktnymf som Kemo kallar det efter hur han själv använder tekniken. Det är en speciell teknik som är lite som mete med flugor och den kräver lite annorlunda utrustning främst när det gäller tafs och lina. Så här beskrevs tekniken i tidningen Fiskejournalen:

Det är en teknik jag själv aldrig testat och vis av erfarenhet sätter jag mig i nybörjarens position och låter experten guida mig. Allt är annorlunda än vad jag är van vid. Jag tar upp och känner på ett av Kemals spön. Det är otroligt lätt och har en längd på 10.2 fot. Det finns ingen fluglina i traditionell mening på rullen utan en 9.5 meter lång lätt taperad tafs. Framför tafsen sitter en tvåfärgad tafs som fungerar som en slags indikator för hur nymferna rör sig i vattnet. Som tafsspets använder Kemal 0.16 millimeter nylon och han fiskar med två nymfer där den övre hänger i en tre centimeter lång upphängare trettio centimeter över ändflugan.

Längst ner knyter vi på en husmaskimitation och den övre flugan är en imitation av ett romkorn. Flugorna är bundna på en speciell typ av krok av märket Hanok som är designad så att krokspetsen alltid hamnar uppåt. Flugorna har tungstensskallar i olika vikter vilket är en förutsättning för fisketekniken. Vikten på flugorna och längden på den tvåfärgade linan måste också anpassas efter varje fiskeplats. Kemal är än flugbindare i absolut toppklass och jag vet av tidigare erfarenhet att hans flugor, utöver att vara perfekt bundna, är riktiga fiskmagneter. De har räddat mig många gånger när jag tjatat på svårflirtade sikar i Jämtland. Detta trots att flugorna bundits för fiske i strömmande vatten och jag fiskar i grunda sjöar. Flugorna är också centrala för den fisketeknik vi kör idag. Med sin tyngd och den uppåtriktade kroken möjliggör de fiske med full kontroll i vatten med olika strömhastighet utan att fastna i botten i varje kast.

Efter lite instruktioner från Kemo satt tekniken och vi fick en fantastisk dag med full kvot av regnbåge i mycket fin kondition. Nappen var ytterst försiktiga och man måste kroka så fort man känner minsta antydan till hugg. Detta sätta att fiska fluga är lätt beroende framkallande och rekommenderas varmt för den kalla årstiden.