Kom nära de stora fiskarna med kajak – experten tipsar inför köpet!
Vill du göra som några av landets mest framgångsrika sportfiskare – alltså glida fram i en kajak och komma närmare de riktigt stora fiskarna? Då finns det en hel del att tänka på, och att lära sig. Kajakfiskaren Adam Wiking ger sina bästa råd inför köpet!
Det fina med kajak är att du kan komma åt vatten som du inte hade kunnat fiska med båt, och även vatten som du inte kan komma åt från land. Adam Wiking, prostaff på Kayakangler.se, har färdats på när och fjärran vatten i en fiskekajak, och han säger att det inte behöver bli så dyrt att förverkliga drömmen.
Budget.
Kajak kan absolut vara ett billigare alternativ till båt. Dessutom är du ditt eget bränsle. Men det finns också dyra kajaker som passerar billigare båtar i pris. Frågan är vad som kan passa dig? Vill du bara testa om kajak är för dig? Börja då med en billigare variant och uppgradera dig isåfall senare om det visar sig att kajakfiske är din grej.
Var skall du fiska och vilken kajak behöver du?
Vill du röra dig smidigt på transporter bortanför vägs ände till avlägsna vatten eller är du ute efter en större stabil kajak som skulle kunna ta dig ut på de större sjöarna? Kanske vill du ut på kusten? I de fall som större sjöar eller kusten lockar så är det bra att välja en rejälare kajak. Dels för komforten om du har långt till land men framförallt för säkerheten så att du kan vara säker på att komma hem igen. Om du främst planerar att fiska på fjället eller dra din kajak ut i skogen till små sjöar eller mer otillgängliga tjärnar, då skall du tänka på vikten. En kajak blir snabbt tung även om du bara har med dig dagspackning. Du kommer att svettas och slita mer än du tror för att få med dig kajaken över land, på små stigar och i terräng även om du väljer en lätt och smidig kajak med bra transportsystem. En liten kajak i rätt modell kan också vara stabil nog att stå upp i om du exempelvis vill jerkfiska eller flugfiska.
Om du istället tänker att du ska köra hela vägen fram till vattnet kan du välja en större och stabilare kajakmodell som väger mer. Fundera över hur du tänker transportera din kajak och vilka tillbehör som du isåfall kommer behöva till det. De allra flesta kajakfiskare satsar på en kajakmodell som är mittemellan de två beskrivningarna för att kunna göra lite av varje – men känn efter vad som kan passa dig. Vilka förvaringsmöjligheter man har kan också påverka storleken på kajaken man väljer.
Provpaddla
Oavsett om du är ute efter en större eller mindre kajak, testa flera modeller. Flera av handlarna har ambassadörer runt om i landet som gladeligen låter dig prova deras kajaker. Gå med i Facebookgrupper såsom Svenska kajakfiskare och fråga om råd vid köp samt om du kan få provpaddla. Kajakfiskare är som en egen community och i stort sett alla är redo att hjälpa till! Spana i samma grupper efter kajakträffar och hittar du något nära dig så kan det absolut vara idé att åka dit, du kommer tas emot med öppna armar och få klämma & känna.
Paddelkajak eller trampkajak?
Har du möjlighet att prova båda så känn dig fram vilket du föredrar. Vill du hålla ner vikten så är paddelkajak att föredra men vill du kunna fokusera på fisket även om det blåser lite så är trampor guld värt. Med trampkajak så har du händerna fria och kan styra kajaken med ena handen utan att släppa spöt med andra handen. Ska du främst använda kajaken för att transportera dig till favoritstället så räcker det gott med paddel. Även i strömmande vatten kan paddelkajak upplevas som en stark fördel eftersom man snabbare och lite smidigare kan parera i strömmen. Dessutom sticker trampsystemet ned en bit så utan det blir kajaken mer grundgående. Sedan är det en prisfråga också. Trampsystem kostar en liten slant. Men det kan det absolut vara värt för att ha händerna fria till fiske.
Tillbehör
Hur mycket tillbehör ska du ha? Tänk på säkerheten i början och på ”gadgets” sekundärt. Börja med att tänka på vilka säkerhetsrisker som finns där du tänkt fiska. Flytväst och paddel är självklarheter men finns det annan båttrafik där du kommer fiska så är synligheten bra att öka på med exempelvis starka färger på kläder, en färgglad flytväst eller flagga. Bra färger som syns på långt håll är vitt, rött och gult. Kajaker är inte alltid lätta att se i vågorna för andra båttrafikanter, så se till att du syns och inte riskerar att bli påkörd.
Om du vet med dig att du kommer att vara på vattnet med kajaken i mörker, så använd en högt placerad och runtlysande lanterna med vitt sken. Främst för din egen skull, men på kusten och de stora sjöarna är det faktiskt även lag på det. En extra paddel är också en viktig detalj. Tappar du din paddel eller om trampsystemet går sönder så blir det svårt att ta sig hem utan extra paddel. Det finns smidiga delbara paddlar som inte tar stor plats. En handpump är en bra försäkring om du slår runt med kajaken och den blir vattenfylld. Ska du dessutom fiska när det är kallt ute så bör man investera i en torrdräkt.
Extra utrustning
När säkerheten är avklarad kan man börja fundera på gadgets. Spöhållare och förvaring är bra att starta med. Ett ankare kan vara bra att ha och det finns bra varianter på smidiga lösningar för att kunna ankra med ankarlinan i fören eller aktern utan att man behöver lämna sätet. Dessutom finns även elektriska varianter som Power pole micro, en stav som trycks ner i botten för att kunna hålla positionen.
Det finns avancerade tillbehör i all oändlighet men mycket går att tillverka själv med ganska enkla medel. Ofta blir det riktigt bra och att komma på sina egna lösningar har också med sig en extra nöjdhetfaktor varje gång som man använder det. Bara fantasin sätter gränsen.
Vad gäller elektronik så är ekolod ofta ett trevligt inslag. Ekolod är också bland det första många kajakfiskare utrustar kajaken med. Det är ett toppenhjälpmedel men absolut ingen nödvändighet. En stor andel som fiskar från kajak gör det för enkelheten, att lätt ta sig ut i naturen och till platser som inte många andra tar sig till. Tystnaden som släpper fram ljudet av naturen är lätt att hitta i en kajak och det är magiskt läckert att kunna glida fram i ytan helt ljudlöst.