Kampanj ska rädda brittiska berggyltor
Skotska laxodlingar har problem med laxlus. För att begränsa förödelsen importeras stora mängder uppfiskade berggyltor som ska beta bort parasiterna från de drabbade laxarna. Gyltorna kommer från England och sportfiskare längs kusten upplever att arten är på väg att försvinna. Därför startar nu Angling Trust en kampanj för att stoppa handeln med levande gyltor.
Att öppna odlingskassar ställer till ekologiska problem är inget nytt. Vild fisk smittas av både lus och sjukdomar och överskottet av näring leder till omfattande övergödning. I Norge har man testat det mesta för att stoppa laxlusens utbredning, men så länge kassarna är överfyllda av stressad fisk tycks inget bita.
En både etiskt och funktionellt tvivelaktig metod är att tvinga ner sjuryggar i de redan trånga kassarna. Långt ifrån alla vill äta av lusen och ett stort antal drabbas av en annan parasit. Så istället för att stoppa ett problem har man skapat ett till – något som tycks vara symtomatiskt för hela branschen.
Istället för att stoppa ett problem har man skapat ett till – något som tycks vara symtomatiskt för hela branschen
I skotska laxodlingar är berggyltor den populäraste betarfisken, vilket har fått priset för levande gyltor att skjuta i höjden. Från att ha saknat kommersiell betydelse är de nu en exklusiv art på engelska fiskauktioner, med ett kilopris på upp emot 1700 konor.
Följden är lätt att förstå – fisken fångas nu i stor skala. För att undvika att bestånden kollapsar har nu Angling Trust startat en nätkampanj, där alla som vill värna om berggyltans fortlevnad kan göra sin röst hörd.
Ett hedervärt initiativ som vi gärna uppmärksammar. Läs mer om projektet här.
Hans Hällman