Christer Borg. Foto: Emma Milder

Jämtkraft går till motangrepp

Publicerad

Tusentals människor, bland dem bland annat medlemmarna i den kända gruppen Weeping Willows, har skickat brev till Östersunds kommun. Uppmaningen är att återställa Långforsen och inte bygga ett nytt kraftverk. Nu har Jämtkraft uppmärksammat kampanjen.

Sedan 1 september pågår en brevkampanj ställd till Östersunds kommun via deras kommunalråd AnnSofie Andersson. I brevet uppmanas kommunen att verkställa beslutet om att ta bort det gamla kraftverket och återställa forsen. Nu går Jämtkraft till motangrepp på sin hemsida. Men det är inget som imponerar på Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Dels menar Christer att det är fråga om ett nytt kraftverk, med ett nytt tillstånd, det är fel att säga att det är en renovering. Vidare nämner inte Jämtkraft att Långan i denna del har exakt samma skydd som Nationalälvarna Torne, Kalix, Vindelälven och Pite älv.
– Ja, det är mycket man kan säga om Jämtkrafts påståenden, men ett är säkert: Långfors har aldrig och kommer aldrig att användas till att reglera något elnät, det är en ren lögn om man försöker påstå det. Tvärtom är detta ett litet småskaligt kraftverk, som producerar så lite energi att det inte skulle märkas om det försvann från elnätet, säger Christer Borg.

Klimatet är givetvis viktigt, men den globala ekosystemkrisen är minst lika viktig, menar Christer.

Klimatet är givetvis viktigt, men den globala ekosystemkrisen är minst lika viktig, menar Christer. En avvägning mot andra miljöintressen måste alltid göras, och i en lagskyddad sträcka som dessutom är Natura2000-område, borde Jämtkraft själva dra slutsatsen att den biologiska mångfalden är viktigare än kraftintressena, fortsätter Christer.
– Att Jämtkraft har denna inställning vet vi ju sedan länge, det är därför vi vänder oss till ägarna, Östersunds kommun, med hopp om att de kanske kan förstå detta bättre, menar Christer.
Långfors kommer enligt Jämtkrafts egna beräkningar att totalt under 40 år tjäna in cirka 6 miljoner kronor, förutsatt att elpriserna är högre än idag.
– Ja, det är uppenbart att det i detta fall är fråga om dels prestige, man vill inte vika sig för miljöintressen, dels att nu äntligen komma igenom det skydd i lagen som många andra kraftbolag förgäves har försökt tidigare med. Det är principiellt viktigt för Jämtkraft att slå hål på det skydd i miljöbalken som det tog nästan 30 år av intensiv kamp för att få till, avslutar Christer.
Enligt länsstyrelsen och Kammarkollegiet, som var motparter i domstolen, kommer fiskvägen som Jämtkraft vill bygga, inte att fungera för alla arter under hela året. En utriven damm skulle vara det bästa enligt dem. Kammarkollegiet, Sportfiskarna och Älvräddarna har överklagat till Högsta domstolen med begäran om att EU-domstolen ska avgöra en för fallet viktig fråga, och avslå ansökan. Blir det så måste kraftverksresterna rivas ut.
Vill du precis som tusentals andra tala om för Östersunds kommun att det bästa för miljön är att återställa Långforsen, hittar du brevet här.