Invasiv fiskart ökar snabbt i Sverige
Svartmunnad smörbult klassas som en främmande, invasiv fiskart i svenska vatten. Det första exemplaret upptäcktes 2008 i Karlskrona skärgård och nu tycks arten spridas med rekordfart.
– Vi har senaste året fått in rapporter om att den fångats på fler ställen och i betydligt större mängder än tidigare, bland annat i Göteborgsområdet. Nu hoppas vi på allmänhetens hjälp för att få en bild av hur omfattande spridningen är, säger Sofia Brockmark på Havs- och vattenmyndigheten.
Arten finns naturligt i Kaspiska havet, Svarta havet, Aazovskasjön och Marmarasjön men har troligen via ballastvatten spridit sig till Stora Sjöarna i Nordamerika och till Östersjön. Första fyndet i Östersjön gjordes 1990 i Gdanskbukten där arten i dag är etablerad och den har även spridit sig till Finska viken i nordost och Rugenområdet i väster.
Vid ett provfiske i Karlskrona skärgård sommaren 2009 fångades totalt nio individer på sju platser. I dag anses den vara etablerad där och även i Göteborgsområdet.
– Vi har haft kontakt med en fiskare som nyligen fått upp så mycket som 30 kilo av svartmunnad smörbult i ett fiske utanför Karlskrona. Vi vet att den även förekommer i i Göteborgs hamn, Karlshamn, Visby hamn och sedan 2013 har det även gjorts fynd i inre Bråviken och i Muskö i Stockholms skärgård, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för biologisk mångfald på HaV.
– Senaste fynden av misstänkt svartmunnad smörbult har gjorts av yrkesfiskare i Kalmarsund under våren. Vi har fått uppgift om att det kan röra sig om hundratals individer i en fångst.
Hittills har inga fynd rapporterats från norra Sverige, inte heller i de stora sjöarna som Vänern och Vättern.
Den svartmunnade smörbulten är tålig för varierande miljöförhållanden, klarar temperaturer från minus 1°C till plus 30°C och kan fortplanta sig i både söt- och saltvatten. Den blir könsmogen tidigt och kan under gynnsamma förhållanden leka upp till sex gånger under en säsong. Hanen vaktar boet vilket ökar överlevnaden av rom och yngel. Den är också mer aggressiv och större än många andra bottenlevande kustnära fiskarter.
– Introduktion av främmande arter är ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden i våra sjöar, vattendrag och havsområden. Som exempel har införsel av signalkräfta på många håll helt slagit ut den inhemska flodkräftan. Den svartmunnade smörbulten är utpekad som en av de arter som utgör stor risk för fiske och vattenbruk om den etablerar sig, säger Ann-Britt Florin, docent i ekologi vid Institutionen för akvatiska resurser på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
– I Danmark bekymrar man sig också för dess eventuella negativa påverkan på räkbeståndet.
Risken är att den svartmunnade smörbulten konkurrerar med andra bottenlevande arter som tånglake och svart smörbult om boplatser och med skrubbskädda om föda.
– När man väl fått in en främmande art måste man agera snabbt för att ha en chans att stoppa spridningen. Ökad kunskap om hur stor spridningen är och vilka effekter arten har på inhemska arter och livsmiljöer är viktiga för att besluta om vilka eventuella åtgärder som ska sättas in, säger Sofia Brockmark.
– Svartmunnad smörbult fångas dock upp dåligt i den reguljära miljövervakningen. Det tog fem år från första fyndet i Sverige till dess arten dök upp i ordinarie provfisken. Här är vi istället beroende av rapporter från privatpersoner för att följa spridningen, säger Ann-Britt Florin.
Den svartmunnade smörbultent är en gulbrunsvart fläckig fisk med en svart fläck på första ryggfenans bakre del. När hannarna leker respektive skyddar ynglen blir de helt svarta med vitkantade fenor. Arten skiljer sig också från andra smörbultar genom att den är betydligt kraftigare och har förhållandevis stort huvud. Från simpor och tånglakar skiljer man den lättast genom att den liksom andra smörbultar har en sammanväxt bukfena som bildar en sugskiva. Den kan bli maximalt 25 centimeter men blir vanligen 13–14 centimeter för honor och 17–18 centimeter för hanar.
– Enligt information från de lokala sportfiskarna i region väst, har förekomsten av arten ökat fort på bara några år. Främst har detta observerats i det bräckta vattnet vid Norra Älvstranden vid inloppet av Göteborgs hamn men även inne i vallgraven, säger Anna Dimming marinekolog, Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Den svartmunnade smörbulten är inte bara en risk utan även en resurs. I Gdanskbukten är den numera den dominerande födan för skarv men också för torsk och abborre. I sitt ursprungsområde är den också vanlig som matfisk.
Om du hittar en fisk som du tror är en svartmunnad smörbult, rapportera ditt fynd på http://www.artportalen.se/ eller www.slu.se/svartmunnadsmorbult
Läs mer om de första fynden i svenska vatten
Här kan du rapportera in fynd av svartmunnad smörbult
Här kan du se utbredningen av svartmunnad smörbult i Östersjön