Ingen vill slänga fisk
Selektiva redskap och mer forskning kan minska problemen med dumpning. Det säger Ilona Miglavs, vetenskaplig expert på branschorganisationen Svensk Fisk.
Fiskejournalen samarbetar med Fish Fight-kampanjen, som arbetar mot dumpning av fisk. Världen över tvingas yrkesfiskare att kasta bort stora delar av sin fångst när kvoterna överskrids eller fisken är mindre än minimimåttet.
– Ingen förnuftig människa vill slänga fisk, säger Ilona Miglavs på Svensk Fisk.
Hon tror att problemet kräver ett brett spektrum av åtgärder. Bland annat lyfter hon fram marina reservat och skyddade lekområden som en viktig pusselbit. Men för att kunna skydda fisken måste vi skaffa oss bättre kunskap om hur livet under ytan fungerar.
– Det händer mycket i havet, säger hon, och det finns en tröghet i systemet.
Enligt Ilona Miglavs släpar politiken efter, det tar flera år för forskningen att få genomslag i de beslut som fattas. Hon tror att mer samarbete mellan myndigheter och fiskare kan bidra till en mer verklighetsanpassad politik, till exempel när det gäller att identifiera skyddsvärda områden.
– Man måste vara med ute på fiskefartygen, säger hon. Det blir dessutom mer kostnadseffektivt.
Ilona Miglavs vill också att det ska bli lättare för enskilda fiskare att skaffa selektiva redskap. För många yrkesfiskare blir ny utrustning en stor ekonomisk belastning, och därför tycker Ilona Miglavs att både Sverige och EU borde ta en större del av kostnaden.
– Till sist kommer man till frågan om vem som äger fisken, säger hon. Det här angår alla.
Läs mer och engagera dig mot dumpning här.
Erik Kohlström