Ingen oro i Mörrum
Det har flutit omkring en hel del död och döende lax i Mörrumsån. Men på Kronolaxfiskt är man inte speciellt orolig. Det ser inte värre ut än vad det brukar göra en varm höst.
Mörrumsån rinner rakt igenom byn, in mellan bostadshusen. Det går promenadstigar längs ån och självklart är det många människor som sett de döda och döende, svampangripna laxfiskar som flutit fram med strömmen och fastnat i stenskravel och buskar. Något som i förra veckan resulterade i en alarmistisk artikel i Expressen där det förstås frågades om även Mörrumsån nu drabbats av den fruktade laxsjukdomen UDN.
– Nej, det tror jag inte. Vi har skickat iväg lite prover, men hittills har det inte bekräftats någon UDN och nu börjar dödligheten att avklinga, säger Ola Söderdahl, platschef vid Kronolaxfisket.
Det är inte ovanligt att lekande laxfisk drabbas av svampangrepp under hösten. Skavande mot stenar och slagsmål med andra fiskar skadar hudskiktet och öppnar upp för bakterier och svampar. Om det är varmt i vattnet, som den här hösten, så blir situationen extra besvärlig.
– Fast vi tycker nog att det var värre 2013. I fjol var det lite mindre angrepp och i år ännu lite mindre. Så jag kan nog inte precis påstå att svampangreppen får mig att ligga sömnlös, säger Ola Söderdahl och tillägger att såvitt Kronolaxfisket kunnat bedöma har leken och reproduktionen varit lyckad, både 2013 och 2014.
Om några månader är det åter dags för premiärfiske i Mörrumsån och Kronolaxfiskets personal ser framtiden an med tillförsikt. Det finns all anledning att hoppas på ännu en framgångsrik sportfiskesäsong.
Svenne Andersson