Hughs fiskfajt

Publicerad Senast uppdaterad

När detta skrivs har drygt 648.000 personer skrivit under Fish Fight-kampanjens namninsamling. Kravet de ställer är att EU:s politiker tar krafttag för att stoppa dumpningen av fisk. Kampanjens frontfigur, Hugh Fearnley Whittingstall, hoppas på ännu fler.
Hemma i Storbritannien är Hugh Fearnley Whittingstall kanske mest känd som den rebelliske kocken från TV-serien River cottage. Under flera säsonger bröt Hugh med storindustri och massproduktion, och tog maten tillbaka till jorden.
Han flyttade in i en liten stuga på landet i Dorset, och visade hur man kunde leva mera hållbart. Genom att odla egen frukt och grönsaker, fiska och föda upp djur i liten skala skapade han debatt kring den livsstil vi vant oss vid. Enligt Hugh Fearnley Whittingstall handlar det inte bara om att undvika miljökatastrofer; genom att engagera oss i hur vår mat hamnar på bordet kan vi också må mycket bättre.

Fajter
Hugh Fearnley Whittingstall deltog också år 2008 i brittiska Channel four:s satsning The big food fight. Jamie Oliver och Gordon Ramsay deltog också i programserien, där Hugh synade kycklingindustrin i sömmarna.
Samarbetet ledde vidare till projektet The big fish fight, där Hugh uppmärksammade det enorma slöseri som dagens fiskepolitik leder till. Kvoter och minimimått, som egentligen syftar till att skydda bestånden, sätter gränser för vilken fisk som får säljas. Däremot får man fortfarande fiska med oselektiva redskap som trålar, och det leder till att stora delar av fångsten inte får tas i land. Följden blir lagstadgad dumpning, ibland måste hälften av fångsten kastas.
Fish Fight-kampanjen föddes ur programserien, och Hugh Fearnley Whittingstall arbetar vidare med att sätta press på politikerna. Genom ett enkelt formulär kan man skicka ett meddelande till Maria Damanaki, ansvarig EU-kommissionär, såväl som andra personer i beslutsfattande ställning.
Fiskejournalen stöder kampanjen och skriver regelbundet om problemet med dumpning. Klicka här för att läsa mer.

Erik Kohlström