Höst är plattfisktid — ut och testa ett superroligt fiske!
Hösten är årets bästa tid för fiske efter plattfisk. Turbåtarna som opererar på Öresund är välkända och kan bjuda på ett förnämligt fiske, men man kan fiska plattfisk både från egen båt och från land.
Plattfisk, och då syftar vi just här på skrubba, sandskädda och rödspätta, är alla fina sportfiskar som kräver sina trick och knep för att fisket ska bli lyckat. Man kan fiska plattfisk både från kajer och bryggor längs kusten eller från båt. I plattfiskets Mecka, Öresund, finns det möjlighet till fantastiskt fint fiske efter plattfisk.
Plattfisk fiskas på eller precis över botten. Födan består av olika maskar, kräftdjur och små snäckor och musslor. Bästa agn för de platta är otvivelaktigt borst- och sandmask. Men även kokt räka funkar. Skrubban tar gärna på en lite större fiskstrimla och sandskäddan kan ta en liten bit fisk på men något mindre krok. Rödspätta är den kräsnaste i gänget och ofta är det mask eller möjligen kokt räka som gäller. Kött från blåmusslor som man trär på kroken och surrar fast med agntråd är ett annat hetta agn för alla tre arterna.
Fisket går ut på att man hasar ett tackel bestående av ett sänke och en eller flera krokar över botten. Statiskt fiske, när tacklet ligger still, funkar ibland men är nästan alltid sämre. Plattfisken gillar rörelse! Plattfisktacklen förses ofta med små pärlor, spinnarskedar, lysslang och anat krimskrams. Och dessa attraktorer fungerar verkligen. De duktigaste plattfiskmetarna gör ofta sina egna tackel och varierar färg och form på tacklen och väljer vilka tackel de fiskar med efter situation.
Pirar och kajer i Halland och längs Skånekusten är fina platser för plattfiskmete. I Helsingborg och Malmö finns många bra platser. Vid landfiske är det oftast skrubba och sandskädda som hugger. Men det finns undantag! Det finns fortfarande en hel del rödspätta i Kattegatt och på skånska sydkusten finns det e del platser som ger regelbundna fångster av rödspätta. Ofta handlar det om mindre fiskar, men ändå. Skrubborna hittar man ofta långt in i hamnar och farleder och de kan vara rejält stora.
Båt gör det möjligt att komma längre ut och fiska på platser som håller bra med fisk. Här behöver man veta om var det brukar fångas plattfisk eller leta aktivt för att hitta dem. Man hittar sällan plattfisk på rena bergbottnar men inte heller i de allra mjukaste bottnarna. Så kallade skalgrusbottnar håller nästa alltid plattfisk. Botten ska heller inte vara helt platt. Leta efter kanter mot djupare vatten.
I Öresund är plattfiskställena många och välkända. Här kör turbåtar från flera städer ut sportfiskare på riktat plattfiskmete. Målet här är ofta Sundets storvuxna och talrika rödspättor och ingen stans i Sverige är chansen lika god att lyckas med sitt fiske efter plattfisk som här.
Anders Nicander