Abborren är en värmeälskande fisk som ofta är på hugget under sommaren. Foto: Privat

Hoppas på friskare fiskar – abborren vid Medelpadskusten går att äta igen

Publicerat Senast uppdaterad

Kvicksilver, PCB och dioxiner. Fiskarna utanför Sundsvall och Timrå har simmat omkring i ett av Norrlands mest förorenade områden, och har inte varit lämpliga att äta. Men det går åt rätt håll, åtminstone när det gäller abborren.

Intresset för både sportfiske och matfisk växer, men det gäller förstås att stoppa i sig fisk som inte är fullproppade med miljögifter. Många gläds över utvecklingen utanför Medelpads kust, där halterna av miljögifter har minskat dramatiskt i fisken vid Ortviken och Östrand. Toppnoteringen från 1968 var 1,5 milligram kvicksilver per kilo våtvikt i fisk, men det har alltså minskat kraftigt. Vid mätningen 2017 hade halterna sjunkit till 0,2 milligram, och forskarna hoppas att det fortsätter att gå åt rätt håll. Gränsvärdet för försäljning av fisk är 0,5 gram per kilo
– Gifterna försvinner sakta men säkert, säger forskaren Magnus Karlsson från Svenska Miljöinstitutet, till Sundsvalls Tidning.

Han och några kollegor har nyligen varit ute och fiskat i vattnen runt fabrikerna i Ortviken och Östrand, just för att undersöka hur fiskarna mår och hur mycket miljögifter de innehåller.
Beskedet är alltså sedan tidigare att abborren är helt okej att äta. Forskarna är nyfikna på resultatet från årets undersökningar.
– Vi tar upp abborre med nät och fångsten ska sedan skickas iväg för att dissekeras och undersökas på laboratorium, säger Magnus Karlsson till Sundsvalls Tidning.

Han hoppas att årets mätningar ska visa på ännu lägre halter, eftersom gifterna försvinner och lakas ut ur naturen med tiden.
Vi återkommer förstås med resultatet när de blir offentliga.