Hopp för Kattegatt-torsken
Världens mest hotade torskbestånd – det i Kattegatt – har återhämtat sig något. Men nu gäller det att vara försiktig.
Ända sedan 2009 har ett stort område i Kattegatt varit helt stängt för fiske och det senaste året kan man se en viss återhämtning av torskbeståndet, berättar Joakim Hjelm, avdelningschef vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil för GöteborgsPosten.
– Det tog längre tid än vi hade trott så nu gäller det att man fortsätter vara försiktig så att man kan fiska torsk i Kattegatt i framtiden också, säger Joakim Hjelm.
Kattegatt har haft väldigt bra förutsättningar för just torsk och har haft ett av de mest produktiva bestånden i världen, men plötsligt var det istället ett av världens mest hotade torskbestånd.
Det räcker med en enda trålning för att allt ska vara förstört igen.
Danmark och Sverige gjorde gemensam sak och forskare fick i uppgift att ta fram ett åtgärdsprogram. Man stängde ett område i södra Kattegatt för fiske samtidigt som man också införde restriktioner för vilka fiskeredskap som får lov att användas i ytterkanterna av området.
– Till en början var det väldigt högljutt gnäll. Yrkesfiskarna var som galna, men med tiden har de svenska fiskarna insett att det här är bra för dem också, säger Joakim Hjelm.
Nu hoppas Joakim Hjelm att området på ett eller annat sätt fortsätter att fredas också i framtiden. Dels för att det är viktigt för torsken i sig, dels för att det nu är det enda området i stort sett hela Europa som har bottnar som inte har förstörts av bottentrålning.
– Det räcker med en enda trålning för att allt ska vara förstört igen.