Hitta havsöringen – så läser du kusten

Publicerad Senast uppdaterad

För att nå framgång med kustfisket är det viktigt att veta vilka bottenförhållanden och kusttyper som lockar havsöringen – speciellt om man är äventyrlig och letar efter nya platser. Ett av de bästa verktygen för detta är att ta hjälp av flygfoton. Här listar vi fem platser du ska leta efter.

Ur Fiskejournalen Nr 2 2024

TEXT OCH FOTO: CHRISTIAN FLINKER OCH TROELS HOLSTEIN KAA

UNDER HAVSYTAN LIGGER ett undervattenslandskap som är okänt för de flesta sportfiskare. Men genom att lyfta till ett helikopterperspektiv och använda flygbilder kan du hitta en genväg till mycket användbar information när det kommer till fiskeställen på kusten. Det ger dig rent av ett försprång vid vattnet och säkert fler havsöringar på ditt samvete.

I den här kustguiden ger vi en snabb översikt över sjökort och tjänster som är dina viktigaste verktyg när du utforskar kustremsan, och går sedan igenom de intressantaste bottenförhållandena och strandlinjetyper du bör leta efter när du är på jakt efter havsöring.

SATELLITFOTO OCH ORTOFOTO

De flesta känner till Eniro, Hitta.se, Google Earth och Google Maps, där man ser Sverige från luften, för att sedan zooma in närmare på detaljnivå. På längre håll använder de olika karttjänsterna satellitbilder, medan det på närmare håll finns flygfoton – även kallat ortofoto. Ortofoton är flygfoton som ”korrigeras” så att de blir korrekta. Det betyder att bilden har samma bildförhållande överallt. På så sätt kan du mäta avstånd, precis som du kan på en karta med ett fast skalaförhållande. Nya ortofoton över södra Sverige och längs Norrlandskusten tas fram vartannat år.

Dagens satellitbilder är inte av tillräckligt bra kvalitet för de nära zoomnivåerna. Tekniken är dock långt framskriden och vi kan se fram emot att satelliten tar över ortofoto i framtiden.

ORTOFOTO

Som nämnts använder alla kända karttjänster ortofoton och därför är alla verktyg utmärkta i din efterforskning. Men du kan också använda kartor direkt från Lantmäteriet – här är alltid den senaste kartan tillgänglig. Hitta det senaste ortofotot på minkarta.lantmateriet.se. Här kan du sedan aktivera olika typer av lager, med möjlighet att se historiska kartor från år 1960 och 1975, som kan jämföras med de senaste ortofoton. Genom att använda denna funktion kan du få en bra bild av hur kusten hela tiden förändras över tid.

Nu för tiden finns ju dessutom så kallad gatuvy, framför allt i Googles alternativ. Har du en väg i närheten kan du ju få en glimt att kustlinjen utan att åka dit.

STRAND- OCH BOTTENTYPER

När du väl har koll på de olika kartalternativen är det dags att utforska. Men innan dess är det viktigt att veta exakt vad man ska leta efter.

Just nu vid den här tiden på året är havsöringsfisket som intensivast på sydkusten och på kommande sidor får du en överblick av de mest normala kusttyperna och bottenförhållanden som förekommer här. Vi har valt ut hyfsat grunda stränder, men med lägre vattentemperaturer i bakhuvudet är det så här års också dessa platser man kanske i regel söker efter. Ju längre säsongen går, desto fler djupa platser får betydelse, som vid klippor och branter.

För att läsa hela artikeln klicka här