SLU scannar av skarvkolonier.Foto: Karl Lundström

Heta spår i jakten på smoltätande skarv

Publicerad

Både sportfiskare och entreprenörer har uppmuntrat SLU att göra nya studier kring skarvens påverkan på smolt. Detta sker just nu – när SLU scannar efter bevis på smoltslukande skarv kring Dalälven.

Fiskejournalen har i flera artiklar berättat om misstankarna att skarven äter upp stora mängder unga laxar och havsöringar ibland annat Dalälven. Redan under hösten 2018 besökte Länsstyrelsen i Uppsala län ett antal av skarvkolonierna och hittade då hundratals PIT-tags, alltså små elektroniska märken som utsatt smolt varit märkta med.

Under den senaste månaden har SLU Aqua besökt ytterligare ett antal tidigare skarvkolonier för att göra en mer heltäckande undersökning, och då hittades ytterligare drygt 300 märken på öarna. Det styrker alltså misstankarna om att mycket smolt aldrig når havet innan de blir skarvföda.

– Baserat på vad vi sett hittills från undersökningarna så kan vi konstatera att predation från skarv är en faktor som det inte går att bortse från beträffande vad som händer med den smolt som släpps ut. I en liknande undersökning från Indalsälven kunde vi konstatera att lax- och öringsmolt dominerade dieten hos skarv i utsättningsområdet under den period då smolten släpptes ut, säger Karl Lundström, forskare vid institutionen för akvatiska resurser på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU Aqua), i ett pressmeddelande.

Varje år sedan 2011 släpps nästan 300 000 unga laxar och havsöringar (smolt) ut i Dalälven.

SLU-forskarna vill också undersöka resterande öar utanför Dalälven där skarv häckat under senare år för att få en mer heltäckande bild av hur många av de utsatta fiskarna som ätits upp av skarvar, men också av andra fåglar, meddelar SLU Aqua.

Missa inte denna roliga nyhet:

Ett halvår efter doppet fick Vicktor sin monstermört