Het debatt om jätteräkan
WWF öppnar för att i framtiden kunna certifiera mindre skadliga räkodlingar. Naturskyddsföreningen anser att den åtgärden bara skulle legitimera en smutsig industri.
Att odlingar av jätteräkor idag är ett stort miljöproblem, är alla överens om. Odlingarna leder bland annat till att viktiga mangroveskogar skövlas, att lokalbefolkningen mister sina stränder och fiskevatten samt att kemikalier och antibiotika används i stora mängder. Dessutom bidrar det fiskmjöl som räkorna matas med, till överfiske och förstörda bottnar. WWF menar att den bojkott som svenska miljöorganisationer verkat för, inte hjälper och vill testa andra väger. En sådan väg tycker WWF kan vara att samarbeta med industrin och låta certifieringsföretag lyfta fram de odlingar som är minst skadliga.
Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen, tycker att man bör vara på sin vakt när miljöorganisationer börjar samarbeta med industrin.
– Vi vet att produktionen av jätteräkor är förkastlig på alla sätt. Man kan undra varför WWF börjar diskutera detta just nu, när budskapet om jätteräkans olämplighet äntligen börjar få fäste bland svenska konsumenter.
Martin Falklind menar vidare att det är välkommet att certifieringsorganisationen Aquaculture Stewardship Council, ASC, där WWF spelar en viktig roll, nu gör entré på marknaden av odlad fisk- och skaldjur.
– Men det innebär inte att vi kan slappna av som konsumenter. Fiskejournalen kommer därför att fortsätta att hålla odlingsindustrin under uppsikt – och vi ger rådet: Ät inte jätteräkor, under några som helst omständigheter!
Här kan du läsa tidigare notiser om jätteräkor.
Mer läsning på www.naturskyddsforeningen.se
Maria Ålander