HaV:s förslag om ålfiskestopp kritiseras: ”Får minimal effekt”
I december beslöt EU att det ska införas ett tremånaders ålfiskstopp i havet under 2018. Havs- och vattenmyndighet föreslår att det för Sveriges del träder i kraft 1 november till 31 januari. Förslaget kritiseras av Världsnaturfonden som menar att ett stopp under vintern får minimal effekt.
Trots att ålen är akut hotad fiskas den fortfarande het lagligt, inte minst i Sverige där ett begränsat yrkesfiske årligen plockar upp omkring 150–180 ton ål från Östersjön.
Framtiden för EU-ländernas ålfiske hamnade högt på den storpolitiska agendan i höstas, och efter intensiva diskussioner enades EU:s fiskeministrar om att införa ett tremånaders ålfiskestopp i havet. Perioden måste vara sammanhängande men kan träda i kraft när respektive land anser det lämpligt.
För Sveriges del är det Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som implementerar beslutet och i veckan förslog de att det svenska ålfiskestoppet införs från 1 november 2018 till 31 januari 2019.
”Vid val av period för fiskeförbud under 2018 har vi beaktat påverkan på svenskt fiske i förhållande till åtgärdens förväntade effekt på hela beståndet”
– Vid val av period för fiskeförbud under 2018 har vi beaktat påverkan på svenskt fiske i förhållande till åtgärdens förväntade effekt på hela beståndet. Utifrån tidigare års fångster bedömer vi att ett fiskeförbud från november till och med januari kommer minska det svenska kustfisket efter ål med ytterligare 22 procent, vilket motsvarar cirka 35 ton, säger Ingemar Berglund, avdelningschef på HaV.
Förslaget välkomnades inte av Världsnaturfonden, som hade önskat att perioden lagts under en annan del av året.
”Ålen är akut hotad och Sverige är bland de länder som fiskar mest. EU är överens om att arten ska skyddas, men Havs- och vattenmyndigheten föreslår att fiskestoppet ska ske under de tre månader då ålen fiskas MINST. Stoppet får därmed minimal effekt. Hur tänker ni nu?”undrar Världsnaturfonden på Twitter.
”Sverige är ett av de fem länder som fiskar mest på arten i EU och det är allvarligt att vare sig ansvarig myndighet eller våra politiker agerar för att arten ska få repa sig”
– Det verkar råda någon sorts uppfattning om att Sverige har ett minimalt fiske på ål och att det är andra länder som främst fiskar på arten. Det stämmer inte. Sverige är ett av de fem länder som fiskar mest på arten i EU och det är allvarligt att vare sig ansvarig myndighet eller våra politiker agerar för att arten ska få repa sig, menar Madeleine van der Veer på Världsnaturfonden.
Mats Svensson, ordförande för Ålakademin i skånska Åhus, är betydligt mer positiv till förslaget.
”För vår del här på Ålakusten så är det optimalt”
–För vår del här på Ålakusten så är det optimalt för att vi har i princip slutat fiska första november, säger han till P4 Kristianstad.
HaV:s förslag ska nu ut på remiss till fiskets organisationer, länsstyrelser, myndigheter och olika intresseorganisationer. Beslut väntas tas senare i maj.
Läs mer om förslaget här.
Hans Hällman