HaV svarar om Östersjötorsken: Situationen bekymmersam
Stormen kring Östersjöns torskar rasar. Debatterna går het efter bland annat dokumentären ”Torsken – havets hopp” i SVT. Havs- och vattenmyndigheten ger nu sin syn på Östersjöns tillstånd.
HaV skriver i ett pressmeddelande att de delar uppfattningen att Östersjön och torsken i östra beståndet är hårt utsatt och mår dåligt på flera sätt. ”Klimatförändringarna gör också att Östersjön blir allt varmare, mindre syrerik, surare och salthalten sjunker. Ekosystemet kommer sakta att förändras. Det påverkar även torskbeståndens utveckling”, skriver de.
– Det pågår mycket arbete för att förbättra miljötillståndet, men det kommer att ta tid innan vi ser effekter, säger Mats Svensson, chef för havs- och vattenförvaltningen. Utsläppen av näringsämnen minskar men övergödning är fortfarande ett stort problem. Framförallt i Östersjön där 97 procent av havet är påverkat av övergödning varav 12 procent är mycket påverkat. Utbredningen av syrefria bottnar ökar vilket ger läckage av fosfor såkallad internbelastning. Åtgärder som exempelvis lokala vattenvårdsprojekt finansierade av HaV (LOVA) bidrar till att minska utsläppen av näringsämnen.
Även HaV konstaterar alltså att situationen för östra torskbeståndet i Östersjön länge har varit bekymmersam, och att de noga följer beståndens utveckling.
– Den 29 maj kommer internationella havsforskningsinstitutet (ICES) med nya vetenskapliga råd som ligger till grund för EU:s förhandlingar om fiskekvoter bla för torsk. Efter förhandlingar mellan EU:s medlemsländer tas beslut av ministerrådet om 2020 års kvoter den 14-15 oktober, säger Ingemar Berglund, på avdelningen för fiskförvaltning på Havs- och vattenmyndigheten i pressmeddelandet.
Läs om dokumentären: