HaV föreslår nya kustfiskebestämmelser för lax
Havs- och vattenmyndigheten (HaV) föreslår ändring av kustfiskebestämmelserna för lax. Den Svenska kvoten för lax för år 2014 är 29 856 laxar. Av dessa ska 20 000 fångas i Bottenviken, 8 500 i Bottenhavet och utanför Emån och Mörrumsån får endast 400 laxar fångas, då bestånden av vildlax anses svaga här. Förslaget är ytterligare ett steg i rätt rickning och välkomnas av organisationen Östersjölaxälvar i Samverkan.
I Sverige finns det 15 östersjöälvar som av ICES, internationella havsforskningsrådet, klassas som älvar med självreproducerande bestånd av lax. Torne, Kalix och Vindeln är älvar som redan idag uppvisar någorlunda starka bestånd medan de övriga av landets laxälvar fortfarande har svaga och i vissa fall direkt hotade bestånd.
Sverige med Torneälven inräknat står för hela 95 procent av Östersjöns totala vildlaxproduktion. Till detta sätter Östersjöländerna tillsammans årligen ut nära fem miljoner odlade laxungar som kompensation för de utbyggda älvarna.
– Trots dessa enorma utsättningar så består enligt ICES rapporter yrkesfiskarnas laxfångster av cirka 70 procent vild lax, säger Thomas Johansson, Ordförande för Östersjölaxälvar i Samverkan.
Svaga bestånd
Det förslag som HaV nu kommer med syftar till att minska fångsterna på känsliga bestånd. Av totalt 29 856 laxar får 28 500 fångas i Bottniska viken (Bottenviken och Bottenhavet tillsammans) och endast 400 fiskas upp i delområde 22-29 (Klicka här för att se bild). Här finns endast två Svenska älvar med produktion av vildlax, Emån och Mörrumsån. Bestånden bedöms här vara svaga med minskade tätheter av laxungar under en följd av år.
Thomas Johansson stödjer förslaget från HaV:
– En fastställd och låg kvot efter södra Östersjökusten och skärpta regler i norra Västernorrland är två mycket positiva förslag från HaV.
– Naturligtvis önskar vår organisation och landets alla laxfiskare en del mer radikala beslut för att få till en snabbare vändning av beståndsutvecklingen. Ett minskat uttag av vildlax är en förutsättning för att Östersjöns svaga laxbestånd ska kunna ha en chans att återhämta sig avslutar Thomas Johansson.
Läs Havs- och Vattenmyndighetens förslag här.
Missa inte tidigare notiser om östersjölax.