Det behöver finnas skydd från växtlighet och rester av döda träd för att öringen ska trivas i bäcken. Foto: Ingemar Näslund

Här trivs fisken – stor kartläggning ska skydda arternas vagga

Publicerat

Fiskar tvingas ofta anpassa sig efter människans framfart – men vissa områden måste helt enkelt skyddas bättre för att bestånd ska kunna bevaras. SLU presenterar nu en kartläggning som visar fiskarnas viktigaste uppväxtmiljöer på både ostkusten och västkusten.

Många fiskarter har sina viktigaste uppväxtmiljöer i områden som är starkt påverkade av mänskliga aktiviteter, exempelvis bryggor och båttrafik. SLU Aqua har nu tagit fram heltäckande och högupplösta kartor över uppväxtområden för ett 20-tal fiskarter – med syftet att skydda dem bättre.
– Eftersom fisk är så beroende av vissa typer av uppväxtmiljöer så är det viktigt att vi också är rädda om just de habitaten. Men för att kunna bevara dem så måste vi ju veta var det finns. Våra kartor blir ett viktigt verktyg i detta bevarandearbete och är efterfrågade av både fiskförvaltare, naturvårdare och havsplanerare, säger Mårten Erlandsson, miljöanalytiker vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua), i ett pressmeddelande.

På västkusten har bland annat ett flertal arter av torsk-, platt- och läppfiskar ingått i kartläggningen, och även rödlistade arter som torsk och ål. På ostkusten har exempelvis abborre, gädda, gös, strömming och ett flertal karpfiskar kartlagts.
Här kan du läsa mer om kartläggningen!