Östersjöns status är inte uppmuntrande. Bild: SMHI / ESA, Sentinel-3A

Här är Världsnaturfondens krav om Östersjön

Publicerad Senast uppdaterad

Onsdagen 2 september invigdes Sveriges största marina reservat – nämligen Svenska Högarnas naturreservat i Stockholms län, som Fiskejournalen tidigare berättat om. Men Världsnaturfonden WWF kräver nu tunga insatser för att hela Östersjön ska räddas innan det är för sent.

”Vi måste inse allvaret. Östersjön är världens mest förorenade hav. Vill vi att våra barn och barnbarn ska kunna bada i ett friskt och levande Östersjön i framtiden måste insatserna för att rädda det öka rejält”.
Det skriver Håkan Wirtén, generalsekreterare, och Inger Näslund, Expert på havs- och fiskefrågor, i en debattartikel riktad till Sveriges regering.

ÖSTERSJÖTORSKEN BLIR MINDRE
De konstaterar att Östersjöländernas gemensamma mål att Östersjön ska ha god ekologisk status år 2021 inte kommer att nås. Många djur- och växtarter drabbas hårt av den förändrade livsmiljön i och vid havet. Ett exempel är Östersjötorsken som med åren blivit både mindre i storlek och färre till antal. Forskning visar att syrebristen i havet är en bidragande orsak, lyfter debattörerna fram.
De kräver nu följande saker från Sveriges regering:
1) En långsiktig finansiering för att skydda och restaurera fler värdefulla marina områden.
2) Stöd till åtgärder som bidrar till minskad övergödning och ökad biologisk mångfald, exempelvis att restaurera våtmarker.
3) Styrmedel som gynnar en hållbar och säker återcirkulering av näringsämnen till jordbruket.

Hela debattartikeln hittar ni här!