Annons: Sponsrat innehåll

En effektiv och snabb kylhållning av fisken efter fångst är viktig för hur resultatet på talriken blir. Nedan följer alla tips du behöver veta för att din fångst ska smaka så bra som möjligt.

Hantera fångsten rätt

Publicerad Senast uppdaterad

Drop media element here ...

Drop media element here ...

Drop media element here ...

Drop media element here ...

Ju bättre hantering fisken får sedan fångstögonblicket, desto bättre bevarar den sin kvalitet i frysen. En omsorgsfull kylhållning av fångsten är avgörande för slutresultatet på tallriken. Nedan följer några konkreta knep som kan komma till nytta, framför allt nu under den varma årstiden.

Från avkrokning till frys
Att kunna hålla fångsten väl kyld redan från avkrokningen till frysen hemma är avgörande för fiskens kommande kvalitet och hållbarhet. Vare sig man sitter i båten, vid strandkanten eller på bryggan så måste man ha möjligheten att hålla fångsten kall under många timmar, ibland dagar. Sök alltid den svalaste och skuggigaste platsen för fisken. En låda, placerad i skydd under ett säte eller i en durk, är en bra förvaringsplats om du fiskar från båt. Vill du vara helt på den säkra sidan så använder du en kvalitativ kylbox. Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid. De skarvfria boxarna erbjuder en effektiv isolering och tack vara en unik labyrinttätning behålls den kalla luften inne i boxen samtidigt som varm luft på utsidan inte kan smita in. Ett gäng kylklampar eller några petflaskor med is räcker som kylelement.

Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid.

Sötvatten och bakterier
Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Om du kommer hem inom rimlig tid, kan de flesta fiskar vänta med att rensas till hemkomsten. Nackdelen med att rensa på plats är att man öppnar fisken för bakterier. Skölj aldrig fisken i insjövatten, det är fullt av mikroorganismer och tänk på att även fiskens yttre slemlager hyser bakterier.

Vissa fiskar bör dock rensas direkt på plats. Detta gäller torsken som är så full med halvsmält föda att den annars förorenar både sig själv och sin omgivning med frätande avföring.
Makrillen bör också rensas direkt, men av den anledningen att den fiskas på sommaren och är en fisk som väldigt snabbt blir dålig.
Hur länge fisken tål att förvaras i kylen beror bland annat på hur du har hanterat den efter fångsten. Årstid, temperatur och fiskart är andra faktorer, men generellt sett bör rensad fisk lagas till inom ett, max två dygn.
Ett litet tips kan vara att gnida in fisken med ättika, både under transport och när den ligger i kylskåp. Det förhindrar tillväxten av bakteriekulturer. Fisken tar ingen smak av ättikan. Det hjälper även att gnida in fisken med salt, med saltet drar också ur vätska ur fisken och kan då göra fisken lite torrare.
Generellt, ju färskare fisk – desto godare. Det finns dock undantag. Piggvar, slätvar, sjötunga och hälleflundra har ett mycket hårt kött som mjuknar om fiskarna får ligga till sig en eller ett par dagar. Lax tjänar också på att ligga till sig. En pinfärsk lax är svårare att rensa och de små pinnbenen är nästan omöjliga att dra ut. Harr är en fisk som bör lagas till och ätas absolut färsk, likaså makrill.

Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras.

Hur länge håller fisken?
Tumregeln är att fet fisk inte ska ligga i frysen mer än tre månader. För makrill gäller en månad. Lax tenderar dock att klara längre tider, fyra-fem månader.
En mager fisk klarar sig lite mer än 6 månader om man har hanterat den rätt.
Fryst fisk ska förvaras i minus 18°C, gärna ännu kallare. Lax ska helst ha en omgivande temperatur på minst minus 22°C. Tänk på att kärntemperaturen i fisken aldrig blir lika kall som själva frysen.
Genom att först linda in fisken i folie och se till att folien smiter åt och sedan lägga den folieinpackade fisken i en fryspåse, minimerar du lufttillförseln. Sug ur kvarvarande luft ur påsen.
Ett bra sätt att förvara mindre, hel fisk, är att frysa in dem i vatten. Detta rekommenderas på mindre laxfiskar som öring och röding, som snabbt tappar kvalité vid frysning. Fyll en plastpåse eller mjölkkartong med vatten, lägg i fiskarna och stoppa i frysen. Fiskarna fryses då in i en isklump och syretillförseln blir minimal.
Tina helst fisken i kyl vid max + 4°C. Då behåller fisken sina smakämnen. Häll bort all vätska innan tillagning.

Ett säkert kort är att alltid ha tillgång till god kylhållning direkt vid fångstplatsen – Dometic Cool Ice boxar täcker alla sportfiskares krav. Kika på DOMETICS sortimentet HÄR.