Algblomningen i Östersjön har startat. Foto: WWF

Håll koll på algerna i Östersjön i sommar

Publicerad

Fenomenet cyanobakterieblomning uppträder varje år. Blomningen av cyanobakterier startar när det blir varmare i vattnet. Vissa arter av cyanobakterier kan producera gifter som kan innebära hälsorisker för människor och djur.

Cyanobakterier är mikroskopiska organismer som tidigare har kallats blågröna alger. Det beror på att de vid massförekomst, så kallade blomningar, ser ut och uppför sig som alger. Det finns många olika arter och släkten av cyanobakterier.

– Om det finns cyanobakterier och om det har kommit på fisken, vilket då är en stor risk, så skulle jag inte äta den. Om du äter den så finns risken att du får cyanobakterierna i dig och dom kan vara giftiga, säger Emma Lenos, Informationscentralen för egentliga Östersjön, Länsstyrelsen Stockholm, till Fiskejournalen.

Här är Emmas råd till oss sportfiskare:

  • Undvik att fiska om vattenytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller om vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna ”gryn” som liknar mycket små barr.
  • En allmän regel är att du ska kunna se fötterna- eller vadarskorna när vattnet når upp till knäna. Var aktsam när du inte ser botten på 0,5–1 meters djup och när vattnet ser ut som beskrivet ovan.
  • Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter kontakt med blommande vatten.
  • Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.
  • Rengör din fiskeutrustning om den har kommit i kontakt med ett vatten där det kan ha funnits cyanobakterier. Detta inkluderar även dina vadare och vadaskor.
  • Tänk på att hundar kan slicka på dina vadare. Häng inte upp vadarna för torkning i ett utrymme där hunden kan vara.

Nyttiga länkar

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/cyanobakterier-blagrona-alger

https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/miljo-och-vatten/vattnet-i-ostersjon—informationscentralen.html