Granater nära badstrand i Vättern
Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.
Mark- och miljödomstolen överprövar just nu försvarets tillstånd att kraftigt utöka skjut- och flygverksamheten vid Hammarens skjutmål i Vättern. I det sammanhanget krävde domstolen att få in kompletterande undersökningar av hur natur- och bottenförhållandena ser ut. Då sände försvaret in en fem år gammal bilaga som visar att en undersökning redan gjorts, och att ammunitionen inte skyddas av täckande sediment.
”Stora mängder ammunition som innehåller en hel del giftiga tungmetaller exponeras öppet på den steniga bottnen”
– Under hela prövotiden har försvaret sagt att ammunitionen bäddas ner i sedimentlager och därmed inte påverkar ekosystemen. Det stämmer inte med de uppgifter som under många år framförts av markägare och lokala amatördykare i området. Stora mängder ammunition som innehåller en hel del giftiga tungmetaller exponeras öppet på den steniga bottnen, säger Christer Haagman, juridiskt ombud för Aktion Rädda Vättern.
Förutom att ammunitionen utgör ett allvarligt mijöhot, visar försvarets tidigare undersökning att en del av ammunitionen rent av kan explodera.
– Det är märkligt att militären nu berättar att det ligger oexploderad ammunition med autodestruktion på botten utanför badviken. Trots att rapporten är fem år gammal har inget gjorts för att varna båtfolk och badgäster, menar Christer Haagman.
”alla krafter måste sättas in för att få bort de giftiga och farliga pjäserna från sjöbottnen”
Aktion Rädda Vättern uppmanar nu regeringen och försvarsmakten att rensa områdets bottnar från ammunition.
– Rapporten visar svart på vitt att staten nu måste sätta in alla insatser som går för att sanera bottnen. Att det är svårt, och mycket farligt, förstår vi. Men alla krafter måste sättas in för att få bort de giftiga och farliga pjäserna från sjöbottnen. Att fortsätta att vräka ut mer farlig ammunition i sjön är naturligtvis helt uteslutet nu, anser Ann-Sofie Andersson från Aktion rädda Vättern.
Läs mer här.
Hans Hällman