Göteborgs vatten klarar inte EU-kraven – vem tar ansvar?
I Göteborg kan du njuta av ett gott och rent glas vatten, varje dag, dygnet runt. Det skriver Göteborg Stad på sin hemsida. Men hur står det egentligen till med stadens vatten?
Göteborgs-Posten rapporterar att staden har enorma problem med sitt vatten. Inte på en enda plats i hela Göteborg lever vattnet upp till EU:s vattendirektiv eller svensk lagstiftning, skriver GP. Varken stadens sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten håller måttet, enligt en rapport från miljöförvaltningen.
– Det är ett omfattande och allvarligt problem, säger Anna Ledin, stadens miljödirektör till GP.
Enligt henne handlar det till stor del om miljöskulder som kommit till genom verksamheter i Göteborg under 1900-talet, och miljöförvaltningen begär nu att politikerna ska besluta om en övergripande åtgärdsplan.
Samtidigt uppger Göteborgs stad att deras råvatten från Göta älv och Delsjöarna visst håller god råvattenkvalitet, och att de klarar gränsvärdena med god marginal. De framhåller också att deras dricksvatten renas i flera steg genom vattenverken i Alelyckan och Lackarebäck.
Parallellt med detta så sker det lokala initiativ för att vattnet ska må bättre. Fiskevårdsnätverket i Göteborg hyllades nyligen för sina insatser, när de fick ta emot Naturskyddsföreningen Göteborgs Kaprifol-pris. Kaprifolen delas ut till en person/organisation/företag som genom sin verksamhet är en förebild och dessutom gör en insats för miljön.
Motiveringen lyder: ”I våra ögon är deras främsta förtjänst att de är ute i naturen och upptäcker när problem uppstår i vattenmiljöer. De har stoppat många byggen som har förstört vattendrag. Senast var det Sisjöbäcken och det nya bostadsområdet som orsakade att stora delar av Sisjöbäcken förstördes”.
– Det är fantastiskt roligt att folk ser vad vi gör och att vi blir uppmärksammade för det, säger Magnus Pålsson styrelseledamot i Göteborgs Fiskevårdsnätverk, till nyhetssajten goteborgdirekt.se
Nyligen berättade också Fiskejournalen att Västra Götaland fick det överlägset största anslaget i Sverige till vattenvård från Havs- och Vattenmyndigheten. Det kan du läsa om nedan. Vi återkommer med rapportering kring händelseutvecklingen om vattnet i Göteborg.