Landfisket efter lax i Vättern är unikt. Foto: Privat

Glimrande laxfiske i kylan

Publicerad Senast uppdaterad

Vättern är en på många sätt fantastisk sjö. Den bjuder på fisken som är unika i sitt slag efter en lång rad arter och allra häftigast är landfiske efter lax. Just nu är fisket på topp men se upp, det kan vara livsfarligt att fiska från klipporna utan broddar på skorna!

Det fina laxfisket i Vättern är ett resultat av utsättningar. Dessa utsättningar gör att det finns möjligheter till ett mycket bra trollingfiske men också till ett otroligt populärt landfiske. Men det är inte helt enkelt att fiska lax från land. För att fisket ska vara bra krävs det att det är djupt hela vägen in till land. Sådana platser finns så gott som alltid under höga klippor. Detta gör att det finns få lämpliga fiskeplatser där man kommer åt att fiska och framförallt att håva fisken. På de kända fiskeplatserna gäller det att vara på plats innan det ljusnar om man ska hitta en lucka bland alla hugade laxfiskare.

Tålamodskrävande – men superkul – fiske

Landlaxfisket I vätter är ett riktigt pannbensfiske där det kan bli väldigt många kast och det kan gå lång tid, ibland dagar, mellan huggen. Men har man en gång känt hugget från en vätterlax så är man fast. De två effektivaste metoderna är spinnfiske med de typ av skeddrag och kustvobbler som manar tradition använder vid havsöringfiske på Sydkusten. Betena bör väga 30-40 gram för att man ska få till de kast som krävs för att man ska nå ut till laxen. Spöt bör vara på minst 10 fot, gärna mer. Använd en meterlång tafs av cirka 0.40 millimeternylon! Det kan bli stökigt när en stor lax ska håvas bland klipporna.

Svart och grönt

Den andra metoden är fiske med bombardaflöte och tubflugor. Detta fiske kräver ett spö på minst 11 fot, gärna ännu längre. Med flytande eller intemediate kastflöten på 35-40 gram så kastar man långt och man kan sedan spinna in flugan i varierad hastighet. Färgerna grönt och svart har visat sig vara bra förr vätterlaxen, både på drag och flugor.

Glöm inte säkerhet och håv

Se upp med säkerheten! På många av fiskeplatserna är det nödvändigt att ha halkbroddar på fötterna även vid plusgrader, nu är kylan på ingång och vill man ändå ut måste man ta det försiktigt. Klipporna kan vara otroligt hala där sjön slår över och isen fryser till. Det är också tröttande för ryggen att stå en hel dag på underlag som sällan gör det möjligt att stå helt rakt. Och när man blir trött blir man i bland lite slarvigare än vanligt.

En annan sak som är nödvändig både för säkerheten och för att kunna landa fisken är en rejäl håv med ett extra långt skaft. Det kan ibland var flera meter ner till vattnet och laxarna här kan vara stora.