Nu kan havsöringen åter leka i Trosaån.

Glädjebesked: Rekordstor kull av laxungar i Testeboån

Publicerad

Långt kvar till målet – men en bra bit på vägen. Så beskrivs läget kring utvecklingen av Testeboån, där det finns en hel del glädjeämnen att rapportera. Kullen av årsungar av lax var exempelvis rekordstor.

Fiskevårdarna längs Testeboån arbetar flitigt för att göra vattendraget till ett fiskeldorado igen, och i rapporten från 2020 finns det många intressanta observationer, på både gott och ont.

Utvecklingen i stort pekar åt rätt håll, även om det blev ett olyckligt hack under värmeböljan 2018, då endast 21 laxar registrerades i fiskräknaren vid Strömsbro kraftverk. Avkomman från den sommaren blev således svag till antalet, men dessbättre så kommer det en riktigt stark årskull från 2019. Elprovfisken visar alltså att tätheten av lax 0+ var den högsta sedan yngelutsättningarna upphörde 2006.

Det bör berättas i sammanhanget att det ursprungliga laxbeståndet i Testeboån var helt utslaget, men att det nu återigen finns ett bestånd. Sedan 2013 är Testeboån klassat som ett vildlaxvatten av Internationella Havsforskningsrådet (ICES).
– När yngelutsättningarna pågick förekom tätheter på drygt 60 lax 0+/100 m2 på de bästa lokalerna. 50–60 lax 0+/100 m2 är ett lämpligt mål att nå upp till även med enbart vild fisk. Ordnar vi bara så att fisken kan röra sig fritt upp och ner i Testeboån så är vi snart där, konstaterar fiskevårdaren Bernt Moberg i årsrapporten.

Var har harren tagit vägen?
Däremot var tätheten av öring 0+ något av en besvikelse, med tanke på rekorduppvandringen av öring 2019. Dessvärre ser det också mörkt ut för harren.
– För ett par decennier sedan kunde vi fånga uppemot hundra harrar på elprovfiskena. 2020 fångades en harr, 2018 och 2019 fångades inte en enda harr, rapporterar Bernt Moberg.
Här hittar du hela rapporten från Testeboån.

Här nedan se kan du se Kent Karlssons film om lekande fisk i Testeboån.