Tjuvfiske kan ge dryga böter. Foto: Nicka Hellenberg

Glädjebesked för sportfiskare – odlingen i Siljan får avslag

Publicerad

Blir 2020 det stora genombrottsåret för landbaserade fiskodlingar? Den förhoppningen gror nu på allvar sedan ännu en fiskodling fått avslag att fortsätta med öppna kassar.

Nyligen skrev Fiskejournalen om att en landbaserad fiskodling fått klartecken att etableras i jämtländska Kall. Nyligen riktade Miljöprövningsdelegationen fokus mot den hårt kritiserade regnbågsodlingen i Siljan, där företaget Slottslax bedrivit fiskodling sedan 2007.

Företaget har ett tidsbegränsat tillstånd till 2021, men har nu fått avslag för en utökad och fortsatt regnbågsodling i Siljan. Mark- och miljööverdomstolen ifrågasätter även i Siljansfallet om fiskodling i öppna kassar verkligen är bästa tillgängliga teknik.

Den aktuella odlingen har fått hård kritik från både sportfiskare och miljövänner, och senast i januari 2015 rymde cirka 70 000 regnbågar i Siljan efter att en kassodling hade gått sönder. År 2007 hände samma sak, då 230 ton regnbåge kom ut ur odlingen. Allt detta rapporterar Sportfiskarna om på sin hemsida, som varit engagerade i Siljansfallet.

”Beslutet om Siljan är ytterligare ett steg på vägen framåt mot en mer hållbar fiskodling i Sverige, även om det kan komma att överklagas. Fördelen med landbaserad RAS-odling är att verksamheten sker i slutna system där vattnet recirkuleras och de gödande utsläppen minimeras. Dessutom eliminerar man risken för spridning av parasiter och sjukdomar från rymlingar, vilket kan slå ut vilda fiskbestånd”, skriver Sportfiskarna på sin hemsida.

Läs även om detta:

Här är Älvräddarnas sämsta och bästa under 2019