Fiskrom kan slås ut om det plötsligt försvinner mycket vatten vid snötillverkning. Foto: SLU Aqua

Glädjebesked: Färre yngel dör i fruktad laxsjukdom

Publicerad

Vad de omfattande sjukdomsutbrotten hos lax i svenska älvar beror på utreds av flera aktörer. Ännu finns inga säkra svar – men nu kommer glädjebeskedet att färre yngel dör av den fruktade sjukdomen M74.

Det har rapporterats in betydligt färre sjuka fiskar från svenska vattendrag under 2019 än 2018, och nu meddelar Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, att förekomsten av förökningsstörningen M74 hos Östersjöns laxkullar har sjunkit.

Det visar den sammanställning av miljöövervakningsdata från sju svenska laxälvar som SLU gjort. I år var i genomsnitt sju procent av laxkullarna drabbade, jämfört med den höga dödligheten på 39 procent som observerades 2017, enligt ett pressmeddelande från SLU.

Lägst förekomst av de kontrollerade älvarna i år hade Ljusnan, där ingen yngeldödlighet i M74 rapporterats alls, och högst hade Skellefteälven med 24 procent drabbade kullar.

Elin Dahlgren, miljöanalysspecialist vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU Aqua, kommenterar den positiva trenden:

– Vi vet inte om hälsoproblematiken hos laxen har en koppling till M74, men det är glädjande att situationen för M74 ser ljusare ut igen.

Hon och flera andra forskare arbetar med att undersöka sambanden mellan laxhälsoproblematiken och laxarnas diet och uppehållsplats, samt exponering för algtoxiner. I ett annat projekt undersöks kopplingar mellan M74 hos lax i relation till diet och uppehållsplats i Östersjön.

– Det är viktigt att titta närmare på vad som orsakar tiaminbrist hos lax. Även om man sett att tiaminhalten kan kopplas till proportionen mellan skarpsill och strömming i laxens diet, så finns det mycket som talar för att det som drabbar laxen är del av en större miljöproblematik i Östersjön, säger Elin Dahlgren.

Missa inte att läsa om denna rapport:

Stora rapporten är klar: Så mår den norska vildlaxen